Titkos CIA-gépek után kutatnak Spanyolországban

Vágólapra másolva!
A spanyol légtéren, illetve légi bázisokon keresztül szállított terrorizmussal gyanúsított foglyokat az Egyesült Államok a guantanamói táborba - állítja egy spanyol lap. Ennek bizonyítására vasárnap közzétett egy titkos dokumentumot, amely szerintük igazolja, hogy a spanyol kormány jóváhagyta a CIA-gépek átrepülését. Korábban a kormány határozottan tagadta, hogy együttműködött volna az amerikaiakkal a titkos szállítmányokkal kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Vizsgálat indul Spanyolországban annak kiderítésére, hogy valóban spanyol területen keresztül szállítottak-e az amerikaiak Guantanamóra terrorizmussal gyanúsított foglyokat, méghozzá a Jose Maria Aznar által vezetett előző kormány engedélyével - jelentette be vasárnap a spanyol Külügyminisztérium.

A bejelentés azt követően történt, hogy az El Pais spanyol lap vasárnapi vezércikkében nyilvánosságra hozott egy birtokába jutott titkos kormányzati dokumentumot, amelyben amerikai tisztviselők belépési engedélyt kérnek a spanyol külügytől 2002 januárjában. A lap megjelentette, és az interneten is közzétette a szigorúan bizalmas minősítéssel ellátott dokumentumot, amelyről a The New York Times is beszámolt. Az El Pais szerint a dokumentum órákkal azelőtt született, hogy a CIA gépe a Spanyolország délnyugati részén található Moron légibázison landolt.

2005 novemberében óriási felzúdulást váltott ki, mikor felmerült, hogy állítólag spanyol területen keresztül szállítottak terrorizmussal gyanúsított foglyokat az amerikaiak. Miguel Angel Moratinos külügyminiszter a parlament előtt bizonygatta: nincs tudomása arról, hogy - megszegve a spanyol jogszabályokat - spanyol területen szálltak volna le az Egyesült Államok gépei ilyen célból.

A spanyol külügyminiszter 2006 szeptemberében az Európai Parlament bizottsága előtt is megjelent, és azt állította: az amerikaiak biztosították arról, hogy az Afganisztánba, illetve Guantanamóba tartó, spanyol területen leszálló CIA gépek fedélzetén nincsenek olyan utasok, akiknek titkos a személyazonossága.

Az Európa Tanács 2006-ban kiadott jelentésében felsorolt 14 európai államot - köztük Spanyolországot is -, amelyek összejátszhattak az Egyesült Államokkal a titkos fogolyszállításokban. Spanyolország 2007-ben vállalta, hogy felold minden titkosítást az esetleges CIA-s transzport kérdésével kapcsolatban.