Nem hozott előrelépést a szlovák-magyar házelnöki találkozó

Vágólapra másolva!
Egyeztetni fognak a magyar és a szlovák parlament szakbizottságai a két ország közti vitás kérdésekről - ebben állapodott meg szerdai találkozóján Szili Katalin házelnök a szlovák parlament elnökével. A menetrend kész, utána a házelnökök újra összeülnek. A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumával kapcsolatban sem tudott dűlőre jutni a két házelnök.
Vágólapra másolva!

Február végéig a két parlament bizottságai egyeztetnek majd a Szlovákia és Magyarország közötti vitás kérdésekről - közölte Szili Katalin házelnök szerdán Komáromban, miután tárgyalt szlovák partnerével. Megállapodtak, hogy összeállítanak egy menetrendet, ennek alapján február végéig találkoznak az egyes parlamenti szakbizottságok, ezt követően pedig március 10-e körül ismét házelnöki tárgyalás lesz - tette hozzá.

A két gazdasági bizottságnak a határon átnyúló fejlesztések céljait kell meghatároznia, az oktatási bizottságok a tankönyvek ügyéről és a kisebbségi iskolák uniós támogatásáról tárgyalnak majd, a kisebbségi bizottságok pedig felhatalmazást kapnak a kisebbségek helyzetének áttekintésére - mondta a magyar Országgyűlés elnöke. Az alkotmányügyi bizottságok közös munkáját a szlovák parlament elnöke, Pavol Paska kérte, a jogalkotási kérdések áttekintése miatt, míg a külügyi bizottságok feladata lesz a két parlament közötti együttműködés kidolgozása.

A magyar házelnök szerint meg kell beszélni a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) ügyét, a Benes-dekrétumokról szóló szlovák határozatot és a határmenti gazdasági együttműködést. Pavol Paska, a szlovák parlament elnöke szerint is eltérőek a nézőpontok a KMKF ügyében. Mint mondta, továbbra sem valósult meg a kisebbségek képviselete a magyar Országgyűlésben, és szerinte kérdés, milyen választ ad a magyar parlament a szélsőségesek térnyerésére Magyarországon.

Az ülés végén Szili Katalin sajnálatosnak nevezte, hogy Robert Fico a szlovák parlamentben visszautasította Gyurcsány Ferenc javaslatait, mint mondta, "a magyar-szlovák alapszerződés 15. cikkelye szerint a kisebbségek ügye a szerződés aláírásától kezdve nem belügy".

Eredménytelen az egyeztetés a fórumról

A szlovák fél részéről többször kritika érte a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumát, amely Robert Fico miniszterelnök szerint a magyar parlament "integráns része", ezért megengedhetetlen, hogy annak ülésein a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) képviselői - akik a pozsonyi parlament tagjai is - részt vegyenek.

Szerdán folytatódott a vita a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumáról: Szili Katalin azt kérte Pavol Paskától, hogy a szlovák parlament vonja vissza a KMKF-ről szóló határozatát. Mint mondta, a Európában számtalan helyen van hasonló fórum. A fórumról szóló információk szombattól szlovák nyelven is elérhetőek lesznek az interneten - tette hozzá.

A szlovák parlament elnöke szerint nem az a gond, hogy a magyarok találkoznak egymással, hanem az, hogy milyen jogi vagy nemzetközi jogi következményei vannak a KMKF működésének. Ha a magyar parlament törli a KMKF-ről szóló határozatát, akkor én is mindent megteszek azért, hogy a szlovák törvényhozás is törölje ezt a határozatot - mondta Pavol Paska. A szlovák parlament november 4-én elfogadta azt a határozatot, amely szerint a szlovák törvényhozás elfogadhatatlannak tartja, hogy a Magyar Koalíció Pártjának képviselői részt vegyenek egy másik ország parlamentje, ez esetben a Magyar Országgyűlés égisze alatt létrehozott testület munkájában.

Sólyom László magyar és Ivan Gasparovic szlovák államfő szombaton találkozik egymással a szlovákiai Érsekújváron.