Elítélték a millenniumi robbantót

Vágólapra másolva!
Nem súlyosbította a büntetését a bíróság annak az algériai férfinak, akit azzal vádoltak, hogy 2000. január 1-jére virradó éjjel merényletet akart elkövetni a Los Angeles-i reptéren. Az emiatt millenniumi robbantó néven ismert férfit 22 évre ítélték.
Vágólapra másolva!

Huszonkét évi börtönre ítélte egy seattle-i szövetségi bíró Ahmed Reszamot, az al-Kaida algériai tagját, aki a vád szerint 1999 szilveszterén fel akarta robbantani a Los Angeles-i repülőteret - közölte az ügyészség. A 41 éves algériai férfi ugyanazt a büntetést kapta, mint amit 2005 júliusában szabtak ki rá, de azt az ítéletet később megsemmisítették. Az ügyészség 45 évi börtönbüntetés kiszabását szerette volna elérni.

Reszamot 1999 decemberében állították elő, amikor Kanadából az Egyesült Államokba tartva lehajtott egy kompról gépkocsijával az északi Washington államban, amelyben 59 kilogrammnyi robbanóanyag és gyújtószerkezet volt. 2001 áprilisában bűnösnek találták abban, hogy merényletet tervezett a Los Angeles-i reptér ellen a 2000. január 1-jére virradó éjjel. Az amerikai média ezért csak a millenniumi robbantó néven emlegette.

Reszam, aki az Oszama bin Laden vezette al-Kaida nemzetközi terrorhálózat tagja volt, letartóztatása után együttműködött a hatóságokkal, és fontos információkkal szolgált a terroristák után nyomozó amerikai, brit, kanadai és német hatóságoknak. Elítélését több ízben elhalasztották, amiért segítette a hatóságokat. 2003-ban azonban beszüntetett minden együttműködést a hatóságokkal, ügyvédje szerint azért, mert lélektanilag kimerült annak következtében, hogy évek óta elszigeteltségben, magánzárkában tartják.