Kétnyelvűek lesznek a földrajzi nevek a szlovák tankönyvekben

Vágólapra másolva!
Döntött a szlovák parlament: kétnyelvűek lesznek a földrajzi megnevezések a szlovákiai kisebbségi tankönyvekben. Hétfőn és kedden még indulatos vita volt a szlovák képviselők között a Magyar Koalíció Pártjának javaslatáról, de a végső szavazás már simán ment.
Vágólapra másolva!

Kétnyelvűek lesznek a földrajzi megnevezések a szlovákiai kisebbségi tankönyvekben - döntötte el a szlovák parlament szerdán délben. A pozsonyi törvényhozás nagy többséggel elfogadta ugyanis a legerősebb kormánypárt - a Smer - ilyen értelmű javaslatát. Az első helyen a kisebbségi megnevezés lesz, azt követi a hivatalos szlovák név. .

A döntés szerint csak azok a földrajzi nevek lennének kétnyelvűek, amelyek az adott kisebbség körében közismertek és általánosan használtak. Egyelőre nem világos azonban, hogy ki fogja a nevek közismertségét eldönteni. A térképészeti kiadványokban az államnyelven közölnék a megnevezéseket, a kiadványok végén jegyzék, szótár tartalmazná a megfelelő kisebbségi neveket.

A parlamentben jelen lévő 125 képviselő közül 109 támogatta a javaslatot, 12 elutasította, négyen tartózkodtak. A koalíciós Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom képviselői utasították el a törvényjavaslatot.

Eredetileg a Magyar Koalíció Pártja (MKP) javasolta a törvénymódosítást, mégpedig úgy, hogy a kisebbségeknek szánt tankönyvekben csak a kisebbségi megnevezéseket használják. Az első olvasásban a Smer támogatta a magyarokat, jelezte azonban, hogy a második olvasásban saját módosító javaslatot nyújt be. Ez meg is történt, a parlament ezt a módosítást fogadta el harmadik olvasatban. Az így módosított törvény lényegében megfelel a korábbi gyakorlatnak.

A földrajzi megnevezések használatáról szóló vitát egy, a magyar iskoláknak szánt honismereti tankönyv váltotta ki, amelynek magyar szövegében szlovákul voltak feltüntetve a földrajzi megnevezések, ráadásul nyelvtanilag helytelen formában. A magyarok tiltakoztak, a könyvek nagy részét visszaküldték a tanügyi minisztériumnak. Az ügy Pozsony és Budapest között is feszültséget keltett.

Hétfőn és kedden hangos vita alakult ki a szlovák képviselők között az MKP javaslatáról, de a végső szavazás már simán, problémák nélkül zajlott le. A Szlovák Nemzeti Párt közölte a kétnapos vita alatt, hogy szerintük az MKP javaslata alkotmányellenes, az MKP viszont ragaszkodott ahhoz, hogy az anyanyelvi oktatás a kisebbségek alkotmányos joga.