Perli a görög államot a bebörtönzött kurd vezér

Vágólapra másolva!
Beperelte a görög államot Abdullah Öcalan, a törökországi Kurdisztáni Munkáspárt bebörtönzött vezetője. A politikus szerint Athén tehet róla, hogy nem védték meg, mikor elhagyta a görög nagykövetséget és lecsaptak rá a törökök.
Vágólapra másolva!

Beperelte a görög államot a törökországi Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) csaknem tíz éve börtönben lévő vezére, Abdullah Öcalan. 20 100 euró kártérítést követel Athéntől Öcalan - közölte a kurd politikus görög ügyvédje pénteken.

Öcalant 1999 márciusában, Kenyában fogták el a török titkosszolgálat ügynökei, amikor elhagyta a nairobi görög nagykövetség épületét. A kereset indoklása szerint a török akció azért járhatott sikerrel, mert a görög hatóságok nem tették meg a szükséges biztonsági intézkedéseket. Ezért őket terheli a felelősség Öcalan elfogásáért és bebörtönzéséért.

Az ankarai kormány által terrorszervezetnek minősített PKK vezére 1999 elején - több országot érintő kalandos vándorlása után - Görögországban keresett menedéket. Az athéni kormány - hogy elkerülje a viszályt Ankarával - a kelet-afrikai Kenyába küldte, ahol Öcalan több napon át a görög nagykövetségen tartózkodott. Akkor ütöttek rajt, amikor Kenyából a Seychelle-szigetekre akart utazni, és Törökországba hurcolták.

A török bíróság először halálos ítéletet hozott ügyében, később ezt életfogytig tartó börtönbüntetésre változtatta. A kurd pártvezetőt a Márvány-tengeren fekvő Imrali börtönszigeten őrzik.