Kisöpörtek egy párizsi üzletet az évszázad ékszerrablói

Vágólapra másolva!
Fényes nappal rabolták ki Párizs egyik legnagyobb ékszerüzletét. A négy ismeretlen rabló - akik közül ketten nőnek öltöztek - mindent ékszert elvitt. A rendőrség szerint hidegvérű profik lehettek.
Vágólapra másolva!

Az évszázad ékszerrablásaként kommentálták a francia televíziók, hogy ismeretlenek csütörtökön Párizsban teljesen kifosztották a világ egyik legismertebb és leggazdagabb ékszerüzletét: a Harry Winston luxusékszerbolt több mint 80 millió eurót (21 milliárd forintot) érő árukínálatának minden darabját elvitték.

Az ékszerrablás csütörtök délután történt. A francia főváros luxusboltokkal zsúfolt, Párizsi Aranyháromszögnek nevezett legelegánsabb negyedében található ékszerboltba négy fegyveres férfi sétált be délután fél hatkor. Ketten közülük nőnek álcázták magukat. Az egymás között franciául és szemtanúk beszámolója szerint "valamilyen kelet-európai nyelven beszélő" ékszerrablók jól ismerték a helyszínt, az eladókat keresztnevükön szólították.

Miután a boltban tartózkodó 15 személyt a legnagyobb nyugalommal, fegyverük használata nélkül, de határozottan az üzlet egyik sarkába terelték, alig húsz perc alatt kirámolták az elvileg titkos helyen elrejtett két páncélszekrényt, majd összeszedték a kirakatokban lévő összes ékszert. Ezt követően teli táskáikkal nyugodtan kisétáltak a kiürített boltból. A francia főváros egyik legjobban biztosított üzletének fényes nappal történt kirablásából sem a szomszéd bolt biztonsági őrei, sem a járókelők, sem az alig 150 méterre található rendőrösön szolgálatot teljesítő rendőrök nem észleltek semmit.

A rendőrség gyanúja szerint igazi hidegvérű profik hajtották végre az ékszerrablást, akikről elképzelhető, hogy a francia szervezett bűnözéshez tartoznak, de az is lehet, hogy kelet-európaiak, ugyanis a régió az elmúlt időszakban az ékszercsempészek "új Eldorádója" lett - állítják francia rendőrségi források. A francia bíróság éppen a héten szabott ki börtönbüntetést a Rózsaszín Párduc névre hallgató rablóbanda három szerb állampolgárságú tagjára. A volt Jugoszlávia országaiban szerveződő kétszáz fős, kis csoportokban működő hálózat az elmúlt években európai ékszerboltok kirablására szakosodott.

Az 1920-ban alapított Harry Winston a világ egyik legjelentősebb, elsősorban királyi családok és filmsztárok által kedvelt ékszermárkája. Párizsi boltjukat 14 hónappal ezelőtt egyszer már kirabolták, akkor közel 20 millió eurós értékben vittek el ékszereket. A márka biztosítója félmillió dolláros jutalmat ajánlott fel a nyomravezetőknek, de azóta sem sikerült sem a rablók, sem a lopott ékszerek nyomára bukkanni.