Maximum 33 év börtönre ítélték O. J. Simpsont

Vágólapra másolva!
Akár 33 évet is börtönben tölthet O. J. Simpson egykori amerikaifutball-sztár, amiért fegyverrel fenyegetve próbált megszerezni sporttrófeákat. Simpson 2005-ben felesége, és annak barátjának megölése miatt állt bíróság előtt, akkor felmentették.
Vágólapra másolva!

Letöltendő börtönbüntetésre ítélték O. J. Simpson egykori amerikai futballsztárt fegyveres rablásért, emberrablásért, illetve más erőszakos bűncselekményekért. Simpson tavaly betört egy Las Vegas-i szálloda szobájába, és két emléktárgy-kereskedőtől sporttrófeák átadását követelte.

Ellentmondó beszámolók jelentek meg arról, pontosan hány évet kell majd börtönben töltenie az egykori sztárnak. A lapok többsége, így a Los Angeles Times úgy értelmezte a döntést, hogy Simpson legkorábban kilenc év múlva szabadulhat, de az egykori sportoló büntetésének maximuma 33 év is lehet. Tettestársát pénteken szintén hosszú szabadságvesztésre ítélték, az esküdtszék mindkettejüket október elején találta bűnösnek.

A bíró a 61 éves Simpsont tudatlannak és arrogánsnak nevezte, és az ítélethirdetéskor azt mondta, az ellene szóló bizonyítékok megsemmisítő erejűek - számol be a BBC a tárgyalásról. Az ítélethirdetéskor az egykori sportoló azt mondta, hogy sajnálja, ami történt. Simpson korábban azzal védekezett, hogy tőle ellopott emléktárgyakat akart visszaszerezni, és tagadta, hogy fegyvert fogott volna a két kereskedőre.

A BBC szerint a bíró azzal indokolta döntését, hogy Simpson és társa élet kioltására alkalmas eszközzel fenyegetett másokat, hogy visszaszerezze a trófeákat, a sportoló viszont azzal védekezett, hogy senkit nem akart bántani. "Nem gondoltam, hogy bármi illegálist teszek, azt hittem, mindössze ismerősökkel konfrontálódtam, mert vissza akartam szerezni a tulajdonomat" - mondta Simpson. A bíró szerint ez "több mint butaság".

Orenthal James Simpson korábban már állt bíróság előtt: 13 évvel ezelőtt azzal vádolták, hogy meggyilkolta volt feleségét, Nicole Brown Simpsont és annak barátját, Ronald Goldmant. Simpsont akkor felmentették. Később egy polgári bírósági ítélet 33,5 millió dollár megfizetésére kötelezte a Goldman családnak.