Terrorgyanú miatt miatt vettek őrizetbe magyarokat Indiában

Vágólapra másolva!
Egy luxoshotel elleni támadásról szóló feljegyzéseket talált egy indiai szálloda személyzete, ezért a rendőrség rövid időre őrizetbe vett egy magyar orvos házaspárt. A magyarokat kihallgatták, írásmintát vettek tőlük, majd elengedték őket, mert kiderült, hogy nem ők írták a jegyzeteket.
Vágólapra másolva!

Terrorista-elhárító egység vett őrizetbe egy magyar házaspárt az indiai Uttár Prades szövetségi államban található Varanasiban, miután szállodai szobájukban olyan feljegyzéseket találtak, egy agrai luxushotel elleni terrortámadásra utaltak. Az orvos házaspárt rövid időre őrizetbe vették, de hamarosan elengedték - írta a az indianexpress.com hírportál, hozzátéve, hogy az értesülést a helyi rendőrség nem erősítette meg.

A Hindu című lap szerint a szálloda személyzete olyan jegyzeteket talált, amelyeken az szerepelt, hogy december 21-én támadás fenyegeti az ötcsillagos luxushotelt. A hotel vezetése értesítette a hatóságokat. A rendőrök és a terrorelhárítás előállította a magyarokat, ellenőrizték irataikat, kihallgatták őket és írásmintát is vett tőlük. A hatóságok most három-négy hónapra visszamenőleg ellenőrzik, kik szálltak meg a hotelben, és több agrai szállodában is ellenőrzéseket tartottak - írta több helyi hírportál is.

A házaspár egy 16 fős turistacsoport tagjaként Pakisztánból érkezett Indiába az attari határátkelőn, majd Amritszáron és Újdelhin keresztül jutott el Agrába. Az újdelhi magyar nagykövet a TV2 Tények című műsorának azt mondta, tisztázódott, hogy a magyaroknak nincs közük a jegyzetekhez, így tovább utazhattak Mumbaiba.

November 26-án tíz fegyveres intézett támadást kórházak, szállodák, éttermek, egy vasútállomás és egy zsidó kulturális központ ellen Mumbaiban, India pénzügyi központjában. A két napig tartó harcokban körülbelül 200 ember vesztette életét, több százan megsebesültek. A rendőrök és a katonák egy kivételével végeztek a támadókkal, akiknek indítékai és állampolgársága is bizonytalan.