Bush: Költséges, de igazolt volt az iraki háború

Vágólapra másolva!
George Bush szerint az iraki háború hosszú és költséges, de igazolt volt. A távozó amerikai elnök egy beszédében védelmébe vette a katonai akciót, míg nemrég azt is kijelentette, hogy elnöksége során leginkább az iraki tömegpusztító fegyverekre vonatkozó hírszerzési tévedést sajnálja.
Vágólapra másolva!

Az iraki háború a vártnál hosszabb és költségesebb, de igazolt volt - ez George Bush amerikai elnök véleménye, akinek egy péntek esti beszédéből a Fehér Ház előzetesen nyilvánosságra hozott részleteket. Bush védte az iraki inváziót, meggyőződése, hogy a világ nem kockáztathatta volna meg Szaddám Huszein hatalmon maradását.

Az elnök - aki január 20-án adja át a hatalmat utódának, Barack Obamának - úgy értékelte, hogy a különböző államok által támogatott terrorizmus továbbra is bizonytalansági tényező a Közel-Keleten.

Bush néhány napja egy televíziós interjúban még arról beszélt, hogy elnöksége során leginkább az iraki tömegpusztító fegyverekre vonatkozó amerikai hírszerzési tévedést sajnálja. A pénteki beszéde szerint igaz ugyan, hogy Huszeint nem lehetett a 2001. szeptember 11-i terrormerényletekhez kötni, az elmozdításáról hozott döntés azonban nem szemlélhető önmagában.

Az elnök véleménye szerint Amerikának döntenie kellett, hogy türelmes legyen-e egy esküdt ellenségével szemben, aki a terrorizmust támogatta és az akkori hírszerzési jelentések szerint tömegpusztító fegyverek birtokában volt (később kiderült, hogy ezek a jelentések hamisnak bizonyultak). Bush azzal is védte az iraki inváziót, hogy szerinte ezzel sikerült rábírni Iránt 2003-ban atomfegyverkezési programjának leállítására.

Bush ugyanakkor elismerte, hogy Közel-Kelet-politikája nem volt mindig népszerű, és kormánya néha nem tudta elérni a kitűzött célokat. "Az iraki háború például hosszabb és költségesebb volt a vártnál" - jelentette ki.