Orosz hadihajó kelt át a Panama-csatornán

Vágólapra másolva!
Több mint fél évszázad után először kelhetett át orosz hadihajó a Panama-csatornán. Az átkelő a hidegháború idején zárva volt a szovjetek előtt. Péntek éjjel a héten Venezuelában gyakorlatozott Csabanyenko Admirális úszott át a 80 kilométer hosszú vízi út Mexikói-öböl felőli bejáratán.
Vágólapra másolva!

A második világháború óta első alkalommal haladhat át a Panama-csatornán orosz hadihajó. A Csabanyenko Admirális előzőleg a venezuelai haditengerészettel hajtott végre közös hadgyakorlatot. A 80 kilométer hosszú csatornát a hidegháború idején nem használhatták a szovjetek. A Csabanyenko Admirális péntek éjjel hajózott be az átkelőbe, az átkelés körülbelül 8 órát vesz igénybe.

Panama szerint áthaladásának nincs semmilyen politikai üzenete, mivel a csatorna a világ összes hajója előtt nyitva áll. A hadihajó venezuelai gyakorlata, illetve Dimitrij Medvegyev orosz elnök ezzel egy időben szervezett venezuelai látogatása ugyanakkor Oroszország térségbeli befolyásának erősödését jelzi - írja a BBC.

Forrás: AFP

Szovjet hadihajók először és utoljára 1944-ben használták a csatornát, amikor a szovjetek és az amerikaiak vállvetve harcoltak Hitler ellen. Rajtuk kívül összesen négy tengeralattjáró kelt át a csatornán a Csendes-óceán felé, felújításuk után.