Izrael 230 palesztin foglyot enged szabadon

Vágólapra másolva!
Kétszázharminc foglyot szabadon enged a jövő héten Izrael Mahmúd Abbász palesztin elnök iránti jószándékának jeléül. Egy Gázába induló segélyhajót viszont feltartóztattak eközben a zsidó állam katonái.
Vágólapra másolva!

Izrael bejelentette vasárnap, hogy 230 palesztin foglyot enged szabadon két nap múlva Mahmúd Abbász palesztin elnök iránti jószándékának jeléül. Az izraeli kormány közlése szerint a foglyokat kedden, az íd al-adha muzulmán ünnepén engedik szabadon az Abbászhoz hű kormány részleges ellenőrzése alatt lévő Ciszjordániában.

Egyik szabadlábra kerülő fogoly kezéhez sem tapad vér, s mindegyikük a palesztin elnök mozgalmából, a Fatahból, illetve más, nem iszlamista szervezetekből valók - áll a kormány közleményében.

Eközben Izrael feltartóztatott vasárnap Jaffa kikötőjében egy hajót, amely Gázai övezetbe indult volna segélyszállítmányával. Mint Ahmed Tibi izraeli arab képviselő a francia hírügynökségnek elmondta, több száz kilogramm gyógyszert és alapvető élelmiszert akartak vinni az izraeli blokád alatt tartott területre, de az izraeli tengeri rendőrség megakadályozta, hogy felszedjék a horgonyt.

Tibi szerint az izraeli hatóságok szemet hunynak a ciszjordániai telepesek palesztinok elleni atrocitásai felett, miközben megakadályoznak egy, a Gázai övezetnek szánt humanitárius akciót. A hajón további izraeli arab képviselők, valamint az izraeli iszlám mozgalom vezetői és az izraeli békemozgalom aktivistái tartózkodnak.