Környezetvédők bénítottak meg egy londoni repteret

Vágólapra másolva!
Környezetvédelmi aktivisták bénították meg több órán át Nagy-Britannia harmadik legnagyobb repülőterét. A londoni Stansted reptérre bejutott több tucat drótvágókkal felszerelkezett tiltakozó, akik az egyik kifutópálya mellett akadályozták a gépek felszállását. A forgalom hétfőn újraindult, de több járatot törölni kellett.
Vágólapra másolva!

Több órán át állt a forgalom hétfőn a londoni Stansted repülőtéren, amelynek belső területére környezetvédelmi tiltakozók hatoltak be. Az akciót a Plane Stupid nevű szervezet hajtotta végre, amelynek fő célpontja hagyományosan a légi közlekedés, és rendszeresen emeli fel a hangját a klímaváltozás miatt. A csoport a légiközlekedés szén-dioxid-kibocsátása miatt veszi célkeresztbe a reptereket időről időre.

A reptérre több mint 50 aktivista hatolt be. Drótvágókkal jutottak át a biztonsági kerítésen, és az egyik kifutópályától 50 méterre valóságos barikádot emeltek a bevitt betonelemekből és kerítésdarabokból - írta a BBC. Az aktivisták magukat is a barikádhoz láncolták, a rendőrség csak órák múlva tudta eltávolítani őket.

Az akciót helyi idő szerint hajnali 3 után nem sokkal kezdték, a tüntetés miatt lezárt kifutópályát csak 8.10-kor sikerült újra megnyitni. A légikikötőt üzemeltető cég, a BAA illetékese hétfőn reggel jelentette be, hogy a repülőtéren - öt órai zárlat után - ismét megindult a forgalom, de sok járatot törölni kellett. A Ryanair légitársaság például összesen 52 járatot törölt a Stanstedre érkező vagy onnan induló gépek közül. A társaság szóvivője "elfogadhatatlannak" nevezte az esetet, és vizsgálatot követelt.

A reptér nem erőd

A BAA kereskedelmi igazgatója ugyanakkor védelmébe vette a reptér biztonsági szolgálatát, mivel a tüntetők nem érték el a kifutópályát, a második behatólási hullámot pedig már a kerítésnél megállították az őrök. "Nem szabad elfelejteni, hogy a kifutópálya 8 négyzetkilométeren van, ami hatalmas terület, mi pedig nem úgy akarjuk üzemeltetni a repteret, mint egy erődöt - nyilatkozta.

A BBC szerint a rendőrség 57 embert tartóztatott le. A repülőtéri biztonsági előírások megsértése Nagy-Britanniában bűncselekménynek számít, így az eljárás alá vont demonstrálókat akár szabadságvesztésre is ítélhetik. Ez volt az utóbbi évek legnagyobb ilyen jellegű környezetvédelmi tiltakozó megmozdulása Nagy-Britanniában.

Bővülő légiforgalom

Stansted egyike a Londont kiszolgáló öt nagy nemzetközi repülőtérnek, de Budapestről ide nem érkeznek gépek. Ez a harmadik legnagyobb forgalmú brit légikikötő a Heathrow és a Gatwick után: tavaly 23 millió utast indított és fogadott. A mostani tiltakozást valószínűleg az váltotta ki, hogy a brit kormány néhány hete jóváhagyta a repülőtér bővítési tervét.

A Plane Stupid szervezet idén tavasszal a brit parlament tetején is hajtott végre látványos tiltakozó akciót; akkor a Heathrow repülőtér tervezett harmadik kifutópályájának megépítése ellen tiltakoztak. Heathrow és a többi nagy - általában sűrűn lakott térségek közvetlen közelében működő - londoni repülőtér jövőjéről folyamatosak a viták a szigetországban.