Elfogták a mumbai merénylet feltételezett kitervelőjét

Vágólapra másolva!
Pakisztáni hatóságok rajtaütöttek annak a szervezetnek a kasmíri táborán, amely a gyanú szerint a mumbai terrortámadás résztvevőit képezte ki. A táborban rövid tűzharc után több fegyverest letartóztattak, iszlamista források szerint a mumbai támadásik feltételezett kitervelőjét is őrizetbe vették.
Vágólapra másolva!

A pakisztáni biztonsági erők vasárnap rajtaütöttek annak a szervezetnek a táborán, amelyet India felelőssé tett a múlt havi mumbai merényletsorozatért - közölték szemtanúk és a pakisztáni szervezethez közelálló egyik alapítvány vezetője. A Laskar-i-Taiba elnevezésű szervezet tábora az India által vitatott hovatartozású Kasmír tartomány pakisztáni ellenőrzés alatt álló részén, az igazgatási székhely, Muzaffarábád külterületén volt.

A hatóságok rövid tűzharcot vívtak a táborban tartózkodókkal, közülük többet megsebesítettek, majd őrizetbe vettek 12 embert. Őket a mumbai merényletekkel kapcsolatban hallgatják ki. Szemtanúk szerint az egész környéket hermetikusan lezárták, s az este két robbanás hallatszott a helyszínről.

Elfogták a támadások kitervelőjét

A törvényen kívül helyezett iszlamista Laskar-i-Taiba csoport ernyőszervezetétől, a karitatív Dzsamaat-ud-Davától származó értesülés szerint az őrizetbe vettek egyike a csoport egyik vezetője, Zaki ur-Rahman Lahvi. Indiai titkosszolgálati források korábban Lahvit a mimbai merényletek egyik feltételezett értelmi szerzőjeként nevezték meg.

A Laskar-i-Taibát hivatalosan az indiai parlament elleni hét évvel ezelőtti fegyveres támadás után már betiltották. A szervezet ellen valószínűleg azért léptek fel a hatóságok, mert a november végén a nyugat-indiai Mumbaiban végrehajtott merényletsorozat elkövetői az indiai rendőrség közlése szerint mind kapcsolatban álltak a pakisztáni szervezettel. Az egyetlen élve elfogott fegyveres indiai tájékoztatás szerint azt vallotta kihallgatóinak, hogy a Laskar-i-Taiba képezte ki Pakisztánban.

Név nélkül nyilatkozó iszlamisták szerint ugyanakkor a Laskar-e-Taiba csak 2004-ig használta a most megtámadott tábort. A szervezet valóban harcosokat képzett ki a helyszínen arra, hogy beszivárogjanak Kasmír indiai ellenőrzés alatt álló részébe, és hogy harcoljanak az ottani hatóságok ellen. 2004 óta ugyanakkor a karitatív Dzsamaat-ud-Dava használta a tábort, az iszlamisták szerint kizárólag oktatásra és szeretetszolgálati tevékenységre.