Újabb erőszakhullámmal fenyeget Omar molla

Vágólapra másolva!
Az afganisztáni támadások fokozásával fenyegetőzött a tálibok legfőbb vallási vezetője legújabb üzenetében. Omar molla addig nem hajlandó a békéről tárgyalni az afgán kormánnyal, amíg külföldi csapatok állomásoznak a közép-ázsiai országban.
Vágólapra másolva!

Afganisztánt jövőre még inkább el fogja borítani az erőszak - fenyegetőzött Omar molla, a radikális tálib lázadók vezetője legújabb üzenetében. A tálib vallási vezető megismételte, hogy addig nem fogadja el Hamid Karzai afgán elnök béketárgyalásokra tett ajánlatát, amíg a külföldi csapatok nem vonulnak ki az országból.

A bujkáló Omar molla közleményét egy iszlamistákhoz közel álló honlapon tették közzé vasárnap, az íd al-adha muzulmán áldozati ünnep kezdetén.

Hamid Karzai afgán elnök szeptemberben szólította fel Omár mollát, hogy kössön békét, és térjen vissza Afganisztánba. A kabuli kormány és a tálibok október elején már tárgyalóasztalhoz ültek Mekkában, Szaúd-Arábia közvetítésével, de a tárgyalásoknak az Egyesült Államok nem tulajdonított nagy jelentőséget.

Afganisztán már most a legvéresebb korszakát éli át azóta, hogy 2001-ben a nemzetközi koalíció az Egyesült Államok vezetésével megdöntötte a tálibok uralmát. Az amerikai erők azt tervezik, hogy több ezer fős csapaterősítést hajtanak végre az ázsiai országban a jövő év elején. Washington a csapaterősítéstől azt reméli, hogy megfordítja a háború menetét.