Obama lemondatná a posztját áruló kormányzót

Vágólapra másolva!
Lemondásra szólította fel Barack Obama megválasztott amerikai elnök Illinois kormányzóját, akit azzal vádolnak: nyerészkedni akart Obama megüresedett szenátori helyén. Obama azt mondta: nem állt kapcsolatban a korrupcióval vádolt kormányzóval.
Vágólapra másolva!

Barack Obama megválasztott amerikai elnök szerdán lemondásra szólította fel a korrupcióval vádolt illinois-i kormányzót, Rod Blagojevichet. A demokrata kormányzó ellen az a vád, hogy visszaélt azzal: neki van joga új embert kinevezni Obama megüresedett szenátori helyére. A vádirat szerint az FBI által lehallgatott telefonbeszélgetések bizonyítják, hogy a kormányzó alkudozott Obama szenátori helyével kapcsolatban, döntéséért személyes előnyöket kért cserébe maga és felesége számára. Blagojevichet le is tartóztatták, de kedden feltételesen szabadon engedtek. A kormányzó tagadja bűnösségét.

Obama szerint "jelen körülmények között nehézségekbe ütközik, hogy a kormányzó hatékonyan lássa el feladatát, és Illinois népét szolgálja" - közölte Robert Gibbs, a leendő elnök szóvivője. A kormányzónak a vádemelés ellenére joga van kinevezni az új illinois-i szenátort. Ezzel kapcsolatban Obama úgy gondolja - közölte sajtófőnöke -, hogy az állami törvényhozásnak esetleg soron kívüli választást kellene rendezni a szenátori hely betöltésére. Olyan szenátornak kell adni a mandátumot, akiben megbíznak a szövetségi állam lakói - mondta Gibbs.

Barack Obama kedden, miután kiderült, hogy a kormányzót őrizetbe vették, csak annyit közölt: nagyon elszomorította és megdöbbentette az ügy. Hozzátette: nem állt kapcsolatban sem a kormányzóval, sem annak irodájával, és a történtekről nem volt tudomása. Patrick Fitzgerald ügyész szintén úgy nyilatkozott: Obama semmilyen módon nem érintett a korrupciós ügyben. Szerdai konzervatív lapok viszont arról írtak: a Blagojevich-botrány árnyékot vethet Obama elnökségére