Átadták a Nobel-díjakat Stockholmban

2008.12.11. 1:42

Szerdán átadta XVI. Károly Gusztáv svéd király az idei Nobel-díjakat a stockholmi hangversenypalota nagytermében. A békedíjat külön ünnepségen, Oslóban nyújtották át.

XVI. Károly Gusztáv svéd király átadta szerdán Stockholmban az idei irodalmi, orvosi, fizikai, kémiai és közgazdasági Nobel-díjakat. A hagyományokhoz híven San Remo - itt halt meg Alfred Nobel - szállított több ezer szál virágot az ünnepség helyszínéne, a stockholmi hangversenypalota nagytermének feldíszítésére. 

A fizikai Nobel-díj egyik kitüntetettje, Yoichiro Nambu lemondta részvételét. A 87 éves, japán származású, amerikai állampolgárságú tudós életkorával és gyenge egészségével indokolta távolmaradását. Nambu két japán állampolgárságú tudóssal, Kobajasi Makotóval, valamint Maszkava Tosihidével osztozik a fizikai Nobel-díjon. Mindhárom tudós a szubatomi részecskék kutatásában elért eredményeiért kapta a kitüntetést. Nambu, a Chicagói Egyetem professzora kapja a díjjal együtt járó 10 millió svéd korona  - 1 millió euró, azaz körülbelül 260 millió forint - felét a spontán szimmetriasértés a szubatomi részecskék fizikájában elnevezésű mechanizmus felfedezéséért és leírásáért.

Kobajasi Makoto, a nagy energiájú gyorsítók kutatásával foglalkozó japán szervezet kutatója és Maszkava Tosihide, a Kiotói Egyetem munkatársa a szimmetriasértés eredetének felfedezéséért kapta a díjat és vele a másik ötmillió svéd koronát.    
 
Két amerikai tudós, Roger Tsien és Martin Chalfie, valamint egy japán kutató, Simomura Oszamu kapta a kémiai Nobel-díjat a zöld fluoreszcens protein felfedezéséért és hasznosításáért. Mindhárom kitüntetett kutató az Egyesült Államokban dolgozik: Simomura a Woods Hole-i Tengerbiológiai Laboratóriumban, Chalfie a New York-i Columbia  Egyetemen, Tseng pedig a Kaliforniai Egyetem San Diegó-i részlegében. Egyenlő arányban osztoznak a 10 millió svéd koronán. 
   
Egy német rákkutató, Harald zur Hausen és két francia AIDS-kutató, Francoise Barré-Sinoussi és Luc Montagnier kapta megosztva az orvosi Nobel-díjat. A német kutató a méhnyakrákot okozó vírustörzsek felfedezésével érdemelte ki az elismerést, a két francia virológus pedig a HIV-vírus 1983-as felfedezésével. Harald zur Hausen felfedezésének köszönhetően sikerült védőoltást kifejleszteni a méhnyakrákot okozó humán papillomavírus ellen. A francia kutatók felfedezése nélkülözhetetlen volt az AIDS biológiájának megértéséhez és a kór kezeléséhez. 
   
Jean-Marie Gustave Le Clézio francia író, a Jegyzőkönyv (Le proces-verbal), a Sivatag (Désert), a Körforgás (Révolutions) című regények szerzője az  irodalmi Nobel-díj idei kitüntetettje.
   
A közgazdasági Nobel-díj nyertese Paul Krugman amerikai közgazdász. Ez a díj nem tartozik az eredeti Nobel-díjak közé, a Svéd Központi Bank alapította 1968-ban Nobel emlékére. A Nobel-békedíjat egy külön ünnepségen, a norvég fővárosban, Oslóban adták át Martti Ahtisaari finn ENSZ-diplomatának, volt államfőnek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK