Katasztrófával fenyeget a dél-afrikai kolera

Vágólapra másolva!
Robert Mugabe zimbabwei államfő szerint sikerült megfékezni az országban dúló kolerajárványt, ennek ellentmond azonban, hogy katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánították a dél-afrikai-zimbabwei határt a kolera miatt. Az ENSZ egészségügyi szervezete szerint legalább 16 ezer embert fenyeget közvetlenül a betegség.
Vágólapra másolva!

Katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánították a dél-afrikai hatóságok a zimbabwei határ egy részét a térségben terjedő kolerajárvány miatt - írja a BBC. AZ ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO szerint eddig 800 ember halt meg a járvány miatt Zimbabwében, további 16 ezret pedig közvetlenül fenyeget a betegség.

Nagy nyomás nehezedik Dél-Afrikára. Sok zimbabwei vette az irányt a két ország határvidéke felé, mivel a zimbawei egészségügyi ellátórendszer az összeomlás szélén áll, nem működik megfelelően, így sokan a déli szomszédnál keresnek ellátást. "Rendkívüli erőfeszítéseket kell tennünk, hogy kezelni tudjuk a helyzetet" - mondta a Reutersnek Limpopo tartomány szóvivője, Mogale Nchabeleng.

Mugabe máshogy tudja

Bár a dél-afrikai kormány a kolerajárvány rosszabbodásától tart, Robert Mugabe zimbabwei elnök csütörtökön bejelentette: országa megfékezte a betegség terjedését. "Örülök, hogy többek segítségével megfékeztük a kolerát" - mondta.

"A kolera-ürügy nem létezik többé" - jelentette ki, arra utalva, hogy szerinte több ország a kolera által okozott problémákra hivatkozva akarta eltávolítani Zimbabwe éléről. Mugabe név szerint említette Nicolas Sarkozy francia és George W. Bush amerikai elnököt, illetve Zimbabwe korábbi gyarmattartóját, Nagy-Britanniát.

A 18 éve hatalmon lévő Mugabét nyáron választották ismét államfővé, az ellenzéki jelölt a második fordulóban a visszaélések miatt nem indult. Mugabe végül nemzetközi nyomásra döntött úgy, hogy együttműködik az ellenzékkel a kormányzati munkában.