Megismételnék az uniós népszavazást az írek

Vágólapra másolva!
Újabb népszavazást írhat ki Írország a lisszaboni szerződésről. Az uniós tagállamok közötti integrációt erősítő szerződést a korábban elbukott uniós alkotmány helyett dolgozták ki, ám idén nyáron az írek elutasításával - népszavazáson mondtak rá nemet - megrekedt az életbe léptetése.
Vágólapra másolva!

Az ír kormány azt tervezi, hogy legkésőbb jövő októberben újabb népszavazást rendez az Európai Unió döntéshozatali és intézményi rendszerét megreformáló lisszaboni szerződésről - szivárgott ki csütörtökön Brüsszelben, néhány órával az EU-csúcsértekezlet kezdete előtt.

Az írek - egyetlen olyan uniós tagországként, ahol referendumot kellett tartani a kérdésben - idén júniusban szavaztak a lisszaboni szerződésről, és elvetették azt. Az EU-csúcson most azt várják az ír kormányfőtől, hogy vázolja fel a zsákutcából való kijutás menetrendjét, mivel az ír nem megakasztotta a szerződés ratifikációját. Egy-egy ilyen dokumentum ugyanis csak abban az esetben lép életbe, ha az öszes uniós tagország ratifikálja.

Az uniós pótalkotmány erősítené a tagállamok integrációját az EU-ban, viszont kevésbé kötné össze őket, mint a korábban elbukott alkotmány tervezete.