Rumsfeldet is felelősnek tartják a kínzásokért

Vágólapra másolva!
Vezető amerikai tisztviselők - köztük Donald Rumsfeld volt védelmi miniszter - is felelős az amerikai hadsereg által fenntartott különböző börtönökben elkövetett visszaélésekért és kínzásokért - állapította meg egy amerikai szenátusi jelentés. A jelentés szerint a Rumsfeld által jóváhagyott durva kihallgatási technikák aláásták az USA tekintélyét.
Vágólapra másolva!

A legfelsőbb amerikai vezetés tagjai - köztük Donald Rumsfeld volt védelmi miniszter - is felelős azokért a visszaélésekért, amelyeket amerikai katonák követtek el az iraki Abu Graib börtönben, a Kuba szigetén lévő guantánamói fogolytáborban, illetve más katonai börtönökben - állapította meg az amerikai szenátusi fegyveres erők bizottsága.

A többek között John McCain volt republikánus elnökjelölt által előterjesztett szenátusi jelentés az eddigi legátfogóbb vizsgálatokat összegzi, amelyeket a börtönökben alkalmazott kínzásokkal és más visszaélésekkel kapcsolatban készítettek - írja a New York Times.

Rumsfeld 2002. december 2-án adott felhatalmazást arra, hogy a guantánamói börtönben durva kihallgatási módszereket alkalmazzanak a foglyokkal szemben. Ezzel - bár hat héttel később visszavonta az engedélyt - közvetlenül hozzájárult a Guantánamóban elkövetett visszaélésekhez - áll a szövegben, amelynek összefoglalóját helyi idő szerint csütörtökön hozta nyilvánosságra a bizottság. A felhatalmazás közrejátszott abban, hogy az iraki Abu Graib és az afganisztáni amerikai börtönökben is elkövessenek ilyen visszaéléseket.

A jelentés megalapozatlannak nevezi a Bush-kormány kínzásos kihallgatási módszerek mellett felsorakoztatott érveit, melyek szerint ezek révén nagyobb biztonságot teremtettek volna az amerikai katonák és az anyaország számára, és kimondja, alkalmazásuk "azt a képességünket sértette, hogy megbízható, életeket mentő titkosszolgálati információkat szerezzünk, megerősítette ellenségeinket, és aláásták erkölcsi tekintélyünket".