Rendőrségi reformra készül a görög kormány

Vágólapra másolva!
Pénteken folytatódtak a tüntetések Görögországban a tizenöt éves fiú megölése miatt. Athénben ismét könnygázt vetett be a rendőrség a kövekkel dobálódzó fiatalok ellen. A halálos lövést leadó rendőrt átszállították egy másik börtönbe, a hatóság nem árulják el: hova. A görög kormány rendőrségi reformot készít elő: szigorítanák a rendőrök fegyverviselésének szabályait és évente pszichológiai vizsgálatra küldenék őket.
Vágólapra másolva!

Újabb zavargások és tüntetések voltak pénteken Görögországban tiltakozásul amiatt, hogy egy rendőr lelőtt múlt szombaton egy 15 éves fiút egy athéni megmozduláson. A fővárosban, Athénban mintegy négyszáz fiatal vált ki több ezer diák békésen tüntető tömegéből a központi Szintagma téren, ahova a parlament főkapuja is nyílik, és megdobálta kövekkel az épületet védő rendőröket. A rendőrök válaszul könnygázt vetettek be.

Athén belvárosában diákok eltorlaszoltak négy útkereszteződést, mások pedig megszálltak egy időre egy kis rádióállomást, és a rendőri erőszak ellen tiltakozó nyilatkozatokat olvastak be. A Görögország északi részén fekvő Szaloniki központjában több száz egyetemi hallgató és középiskolás gyűlt egybe pénteken, hogy tiltakozzék a rendőri erőszak ellen. Radikális, szélsőbaloldali csoportok tagjai is részt vettek a tüntetésen, de békésen zajlott le a megmozdulás.

Zavargásba torkollott viszont a péntekre virradó éjszakán Frankfurtban a görög konzulátus előtt rendezett tüntetés. A német rendőrség közlése szerint hatvan ember barikádokat emelt szemeteskukákból, és kövekkel, palackokkal hajigálta meg a rendőröket. Két rendőr könnyebben megsérült.

Helyszíni beszámolók szerint az athéni lakosság egy részének láthatólag kezd elege lenni a felfordulásból. Egy német tudósító beszámolt egy pénteki esetről: randalírozók beverték egy bankfiók ablakait, mire az alkalmazottak poroltókkal fújták le a támadókat, és a járókelők közül többen is a bankalkalmazottak mellé álltak a kis helyi csatározásban.

Az athéni egyetem több mint 300 professzora és más alkalmazottja élő láncot alkotott pénteken az egyetem főépülete körül, miután tüntetők több egyetemi épületet feldúltak az elmúlt napokban. "Megvédjük a szellem és a kultúra otthonát" - mondta újságíróknak Hrisztosz Kittasz, az egyetem rektora.

Azt a rendőrt, aki leadta a zavargásokat kiváltó halálos lövést, átszállították a Pireász melletti Koridallosz településén lévő fegyintézetből egy másik börtönbe, és nem közölték fogva tartásának új helyét. Azért vitték új helyre, mert a Pireász melletti fegyintézetnek, ahol eddig vizsgálati fogságban tartották a rendőrt, nap mint nap tüntetők újabb és újabb rohamait kellett kiállnia, és véget akartak vetni ennek a hatóságok.

Kosztasz Karamanlisz görög kormányfő pénteken ismét felszólította a görögöket, hogy ítéljék el a vak rongálást, pusztítást, közösítsék ki, szigeteljék el a randalírozókat. Ugyanakkor azt mondta Brüsszelben, ahol részt vett az Európai Unió csúcsértekezletén, hogy kormánya nem zárkózik el az ifjúság problémáinak meghallgatása és jogos követeléseinek teljesítése elől.

Panajiotisz Hinofotisz rendőrségi ügyekben illetékes görög államtitkár bejelentette pénteken, hogy a kormány rendőrségi reformot készít elő. Ennek keretében szigorúbb előírásokkal szabályozzák majd a jövőben a rendőrök fegyverviselését, s legalább évente egyszer pszichológiai vizsgálatnak vetik alá a rendőröket - idézte az államtitkárt a görög közszolgálati rádió.