Csak államtitkári posztok jutnának az RMDSZ-nek

Vágólapra másolva!
Koalíciót köt egymással a romániai választásokon legtöbb szavazatot szerzett demokrata-liberális és szociáldemokrata párt. Az RMDSZ-nek azonban csak államtitkári poszt jutna, amit a romániai magyarok szervezete nem fogad el.
Vágólapra másolva!

Csupán államtitkári posztokat kapna a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az új bukaresti kormányban, de a magyarok politikai szervezete ezt nem fogadja el. Az új kormánykoalíció megalakításában szombaton este egyezett meg egymással a Demokrata-Liberális Párt (PD-L) és a Szociáldemokrata Párt (PSD). A november 30-i választások két első helyezettje egyenként a szavazatok több mint 30 százalékát szerezte meg.

A két párt képviselői szombaton, több napos egyezkedés után, ismét tárgyalóasztalhoz ültek Bukarestben, de a hírek szerint addigra már össze is állították közös - Partnerség Romániáért címet viselő - kormányprogramjuk főbb pontjait. Az RMDSZ kormányzati szerepének kérdése azonban a legutolsó pillanatig megosztotta a két tárgyalófelet. A PSD ugyanis mereven elzárkózott attól, hogy a magyarok szervezetét bevegyék a kormányba, a PD-L viszont korábban ígéretet tett az RMDSZ-nek, hogy helyet biztosít számára a felálló kabinetben. Emil Boc pártelnök napok óta hangoztatta a televíziók kamerái előtt, hogy pártja állni kívánja a szavát.

Hivatalosan a Demokrata-Liberális Pártnak kell erről határoznia, hiszen ők nyerték a legtöbb parlamenti mandátumot. Traian Basescu államelnök ezért e párt miniszterelnök-jelöltjét, Theodor Stolojant bízta meg a jövendő parlamenti többség kialakításával és egy kormánykoalíció összekovácsolásával. Napokon át tartott a huzavona, folytak a tárgyalások, egymást követték a nyilatkozatok. Szombat estére született meg a döntés, miszerint a két nagy párt valóban koalíciót köt egymással, de a PD-L "kompromisszumosnak" szánt javaslata értelmében az RMDSZ csak államtitkári posztokat kapna.

Nevetségesnek és sértőnek tekinti a Romániai Magyar Demokrata Szövetség a román Demokrata-Liberális Párt javaslatát, miszerint a szövetség a jövendő kormányban csupán államtitkári posztokat kapna - reagált szombat este Markó Béla, aki szerint ilyen ajánlat esetén az RMDSZ inkább ellenzékbe vonul. Markó hozzátette: Romániában a magyarok évtizedeken át legfeljebb csak helyettesek lehettek, vagy csupán a második vonalban kaphattak tisztségeket, az az idő azonban már rég elmúlt.

A szövetségi elnök már többször jelezte az elmúlt napokban: az RMDSZ csak egyenrangú partnerként hajlandó részt venni bármilyen kormányban, nem kíván a "cselédlépcsőn" bejutni, nem akarja az "utánfutó" szerepét játszani.