A britek pénzén harcolhat a terror ellen Pakisztán

Vágólapra másolva!
Hétmillió eurós támogatást ajánlott Pakisztánnak a terrorizmus elleni harcra Gordon Brown brit miniszterelnök, aki szerint a mostani együttműködés lesz Nagy-Britannia legnagyobb terrorizmus elleni programja. Brown előzőleg kijelentette, hogy ő is azt a betiltott pakisztáni szervezetet tartja a múlt havi indiai merényletek felelősének, amelyet India korábban megvádolt.
Vágólapra másolva!

Több millió eurós segítséget ígért Pakisztánnak a terrorellenes harchoz Gordon Brown brit miniszterelnök. Brown vasárnap Iszlámábádban tárgyalt Aszif Ali Zardari pakisztáni elnökkel, és ezután közölte, hogy brit-pakisztáni megállapodásra tett javaslatot.

"Eljött a cselekvés ideje, szeretném segíteni Pakisztánt és a többi országot is, hogy gyökerestül kiirtsák a terrorizmust" - idézte Brownt a BBC. A miniszterelnök az együttműködésről szólva elmondta: még jobban kiterjesztik Pakisztánban a terrorellenes segélynyújtási programjukat. "Ez lesz az eddigi legnagyobb, legkiterjedtebb terrorizmus elleni program, amit Nagy-Britannia egy másik országgal valaha aláírt" - fogalmazott.

London az egyezség keretében műszaki segítséget nyújtana Pakisztánnak, és közel hétmillió euróval (6 millió angol font) segítené az országot, hogy eredményesebb legyen a szélsőségesség okainak felszámolásában, illetve a demokrácia megerősítésében. A segítség a britek szerint jócskán elkél, a brit hatóságok által vizsgált legkomolyabb terrorista összeesküvések háromnegyede ugyanis a bázisait Pakisztánban működtető al-Kaidával hozható kapcsolatba - mondta Brown.

A brit miniszterelnök a pakisztáni találkozó előtt Manmohan Szingh indiai kormányfővel is találkozott, akivel szintén a terrorizmusról tanácskozott. Brown a találkozón megerősítette, hogy ugyanazt a betiltott pakisztáni szervezetet tartja felelősnek a múlt havi véres mumbai terrortámadásokért, amelyet India vádolt meg a merényletek után. "Tudjuk, hogy a Laskar-e-Taiba a felelős (a merényletekért), és nekik (a pakisztániáknak) sok mindenre választ kell adniuk" - hangoztatta a brit miniszterelnök. Hozzátette, hogy a világnak össze kell fognia, hogy szembeszálljon a terrorizmussal.

Légtérsértés és növekvő feszültség

A mumbai merényletsorozat miatt igen feszültté vált az indiai-pakisztáni viszony, Brown villámlátogatásának is az a nem titkolt célja, hogy oldja a feszültséget az egykor a brit gyarmatbirodalomhoz tartozó országok között.

A két szomszédos atomhatalom közötti feszültséget mutatja, hogy a hétvégén Pakisztán légtérsértéssel vádolta meg Indiát. A pakisztáni légierő szóvivője közölte, hogy az indiai harci gépek két helyen, a himalájai Kasmír térségében, illetve az északkelet-pakisztáni Lahore körzetében hatoltak be az iszlám köztársaság légterébe. Serri Rehman pakisztáni tájékoztatási miniszter azt is közölte, hogy az indiai légierő tudatta velük, hogy nem volt szándékos a légtérsértés.

Az indiai légierő ugyanakkor vasárnap határozottan tagadta, hogy gépeik átlépték volna a határt, és azzal vádolta a pakisztáni felet, hogy félrevezeti a közvéleményt. Pakisztán az indiai cáfolat után is kitartott állítása mellett.

India és Pakisztán 1947-es függetlenné válásuk óta három háborút vívott egymással, 2002-ben pedig újabb fegyveres konfliktus szélére sodródott. A két ország 2004-ben a megbékélés útjára lépett, de India úgy véli, hogy a mumbai merényletsorozat veszélybe sodorta a békefolyamatot. India a Laskar-e-Taibát vádolja a több mint 170 halálos áldozatot követelő novemberi mumbai terrortámadások elkövetésével.