Téli ítéletidő okoz fennakadásokat Franciaországban

Vágólapra másolva!
Százezer háztartás maradt áram nélkül a havazás miatt Franciaország középső és déli részein. A lehullott nagy mennyiségű hó fennakadásokat okoz a közütakon, a vasúton. Az Alpokban lavinaveszéy van. Néhol 60 centiméteresre hízott a hótakaró.
Vágólapra másolva!

A folyamatos havazás miatt százezer háztartásban szünetelt vasárnap az áramszolgáltatás Franciaország középső és déli részén. A télies időjárás jelentős fennakadásokat okoz az országutakon és a vasúti közlekedésben. A szombat éjjel kezdődött sűrű havazás és szélviharok miatt a Francia-középhelység és a Földközi-tenger partvidékén 13 francia megyében kellett riadókészültséget elrendelni. A hóréteg vastagsága néhol már elérte a 60 centimétert.

A France Info hírrádió szerint hat megyében vasárnap reggel 6 óra óta szünetel az áramszolgáltatás, délutánra százezer háztartás maradt áram nélkül. Az EDF áramszolgáltató szerint több mint száz munkatársuk dolgozik a szolgáltatás helyreállításán, de az ítéletidő miatt szinte lehetetlen megközelíteni a meghibásodott vezetékeket. Sok helyen a telefonalak sem működnek.

A téli időjárás a közlekedésben is jelentős fennakadásokat okozott, vasárnapra virradóra ötven, gépkocsijába szorult személyt a tűzoltóknak kellett kimenteniük. Az A75-ös autópályát Clermont-Ferrand-tól délre mindkét irányban lezárták, az A89-es autópályán pedig nem közlekedhetnek teherautók, hasonlóan a környékbeli autóutakhoz.

A délebbre fekvő megyékben az erős esőzések és a szélviharok miatt víz árasztotta el az utakat. A Nice-Metz vasúti szakaszon egy leszakadt felsővezeték miatt egy gyorsvasút hétszáz utasa több órán át egy alagútban volt kénytelen várakozni Aubagne közelében, és Marseille környékén több vonat is késett.

Az Alpokban 900 méter felett megnőtt a lavinaveszély a szélviharok miatt. A Sept Laux síparadicsomban ötven síelőt kellett kimenteni egy szélvihar miatt leállított síliftből. A férfi alpesi sízők vasárnapra tervezett műlesikló világkupaversenyét pedig biztonsági okokból elhalasztották Val d'Isere-ben.