Meglepetésre visszatáncolt a román kormányfőjelölt

Vágólapra másolva!
Váratlanul, indoklás nélkül visszalépett a román miniszterelnök-jelölt, Theodor Stolojan. A 65 éves politikus a kormányalakítási tárgyalások kellős közepén távozik. Egyelőre nem tudni, döntésében szerepet játszik-e, hogy a tervezett koalícióba kerülő szociáldemokraták hallani sem akarnak az RMDSZ-ről a kormányban, míg Stolojan pártja bevonná a magyar pártot a koalícióba. Az RMDSZ viszont abba nem akar belemenni, hogy csak államtitkári posztokat kapjon.
Vágólapra másolva!

Theodor Stolojan, a kormányalakítással néhány napja megbízott román politikus hétfőn váratlanul bejelentette, hogy visszalép, azaz lemond a kormányalakítási megbízásról. A Demokrata-Liberális Párt (PD-L) miniszterelnök-jelöltje a médiának adott nyilatkozatában nem indokolta bejelentését. Csak annyit mondott, hogy visszaadta kormányalakítási megbízását, teret engedve a politikusok fiatal generációjának, amely szeretne csúcsszinten tevékenykedni. Stolojan bejelentése bizonytalanságot és izgalmat keltett a román parlament épületében, ahol az újonnan megválasztott képviselők és szenátorok hétfőn ültek először össze.

Stolojan, a PD-L miniszterelnök-jelöltje a múlt hét szerdán kapott kormányalakítási megbízást Traian Basescu román államfőtől. Az államfő olyan emberként írta le, aki "képes a jelenlegi gazdasági világválságból eredő problémákat kezelni", és van elegendő tekintélye ahhoz, hogy biztosítsa az állami intézmények megfelelő működését. A cél egy olyan kormányprogram megvalósítása, amely alkalmas lenne a gazdasági válság romániai hatásainak ellensúlyozására - mondta múlt heti bemutatásakor Stolojan. Hozzátette: reményei szerint december 22-ig felállhat az új kormány.

A kinevezett kormányfő bemutatásakor közölte: a szociáldemokratákat (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) hívja meg a kabinetbe. A két párt előzőleg jelezte, hogy szívesen közreműködik a demokrata-liberálisokkal a kormányzásban. A PSD és a PD-L szinte fej fej mellett végzett a romániai választásokon, együtt mind a szenátusban, mind az alsóházban többséget alkotnak, még az RMDSZ nélkül is. A két párt az előző ciklusban ellenzékben volt, jóllehet a PD-L még a kormánykoalíció tagjaként kezdte 2004-ben. Az RMDSZ a mostani választáson harmadik helyezettként végzett nemzeti liberálisokkal közösen vitte a most távozó kisebbségi kormányt.

Sikertelen tárgyalások

A koalícióba meghívott pártok között feszültségek támadtak. Mircea Geoana szociáldemokrata pártelnök még aznap kijelentette: pártja, a PSD nagykoalíciót akar alakítani a PD-L-lel, de mindenképpen az RMDSZ nélkül. Geoana szerint ez nem alku tárgya, úgy vélte, az RMDSZ miatt elakadnak a tárgyalások a két győztes párt között. A PD-L viszont továbbra is tárgyalni akart a magyar párttal.

Az RMDSZ kormányzati szerepének kérdése az elmúlt napokban is megosztotta a kormányra készülő erőket. Egyelőre nem tudni, mennyire áthidalhatatlan ez az ellentét. A Ziua című napilap a hétvégén azt írta: a PD-L és a PSD frigye máris bomlani látszik. A Gardianul szerint Mircea Geoana szociáldemokrata pártelnök már ki akar hátrálni a kormányzásból. A Gandul és a Cotidianul úgy fogalmazott, hogy a két nagy párt közötti megbeszélések elakadtak a magyarok kormányzati szerepvállalásának tisztázatlansága miatt.

Közben az RMDSZ kijelentette: nem fogadja el, hogy csak államtitkári posztokat kapna az alakuló új kormányban. Ez lett volna a PD-L kompromisszumosnak szánt javaslata: Stolojan abban reménykedett, hogy azzal, ha az RMDSZ csak államtitári posztokat kap, a szociáldemokraták beleegyeznek, hogy a magyar párt a koalíció tagja legyen. Markó Béla RMDSZ-elnök viszont többször kijelentette: pártja csak egyenrangú partnerként hajlandó részt venni bármilyen kormányban. Ha ezt az egyenrangú szerepet nem biztosítják számára, ellenzékbe vonul - jelentette ki.

Vasárnap még úgy tűnt, hogy mégis megalakulhat a román kormány. Legalábbis erre utal, hogy Emil Boc, a PD-L és Mircea Geoana, a PSD elnöke aláírta a "Partnerség Romániáért" címet viselő dokumentumot, a jövendő kormányprogram alapját. Az RMDSZ ekkor már kész helyzetként könyvelte el, hogy ellenzékben marad. Egyelőre nem tudni, hogy Stolojan azért lépett-e vissza, mert a három párt közötti tárgyalások zsákutcába jutottak volna. Stolojan ezt a kérdést nem érintette, amikor bejelentette, hogy visszalép.

Egyszer már visszatáncolt

A 65 éves Stolojan, aki a kilencvenes évek elején rövid ideig már volt román miniszterelnök, egyszer már okozott hasonló meglepetést: 2004-ben váratlanul lemondott a Nemzeti Liberális Párt elnöki tisztéről és az akkori liberális-demokrata pártszövetség államfőjelöltségéről. Akkor rossz egészségi állapotával indokolta a visszavonulását.

Emiatt 2004-ben Calin Popescu Tariceanu lett a kormányfőjelölt, majd miniszterelnök. Bár a 2004-es választásokat a szociáldemokraták nyerték, a nem sokkal később tartott elnökválasztásokon a szociáldemokrata Adrian Nastase alulmaradt Traian Basescuval szemben, aki Tariceanu szövetségének adta a kormányalkotás jogát - a politikus meg is szerezte a parlamenti többséget, kormányának tagja lett az RMDSZ is. Stolojan ekkor Basescu államfő gazdasági tanácsadója lett.