Visszakapcsolta Kína az internetcenzúrát

Vágólapra másolva!
Fél év után ismét elérhetetlen lett a kínai internet-felhasználók számára a BBC kínai nyelvű honlapja és több más, a pekingi kormány számára kényelmetlen oldal. Kína júliusban, az olimpia előtt oldotta fel az internetcenzúrát, amit most újra életbe léptetett.
Vágólapra másolva!

Elérhetetlenné vált Kínában a BBC kínai nyelvű oldala, az Asiaweek című lap, a Riporterek Határok Nélkül nemzetközi újságíró szervezet, illetve több hongkongi és tajvani újság honlapja. A BBC szerint ez azt jelenti, hogy a kínai kormány újra cenzúrázza az internetet. A korlátozásokat alig fél éve, júliusban oldották fel, miután a pekingi olimpiára érkező újságírók panaszkodtak, hogy nem érnek el bizonyos weboldalakat.

Liu Jian-csao, a külügyminisztérium szóvivője sajtótájékoztatóján nem volt hajlandó megerősíteni, hogy a hatóságok újra életbe léptették a cenzúrát, de azt mondta, néhány honlap megszegte a kínai törvényeket. Példaként azt említette, hogy bizonyos honlapok két Kínát emlegetnek, vagyis független államként hivatkoznak Tajvanra.

A szóvivő azt mondta, a honlapoknak tiszteletben kell tartaniuk a kínai törvényeket. Ugyanakkor nem válaszolt arra a kérdésre, hogy a most letiltott oldalak miért voltak elérhetők az olimpiai játékok idején.

Kína szigorúan szabályozza az internetet, és korlátozza a kormánynak nem tetsző tartalmak elérését. A hatóság megfigyeli a blogokat, és egy beépített alkalmazás segítségével megszűri a Skype csevegőprogram kínai verzióját is. Az érzékeny témák közé tartozik a demokrácia, az emberi jogok, Tajvan és Tibet függetlensége, illetve az élelmiszerbotrány óta a melamin vagy a tejpor is.