Versenyző sofőrök okozták az izraeli buszbalesetet

Vágólapra másolva!
Egymást előzgető buszsofőrök rivalizálása okozta a keddi izraeli buszbalesetet, amelynek 24 halálos áldozata van - közölte az izraeli közlekedési miniszter. Az egyik busz - amelyen mintegy 49 orosz turista utazott - előzéskor szakadékba fordult.
Vágólapra másolva!

Kedden szakadékba zuhant egy busz Izrael déli részén, a buszon utazó orosz turisták közül huszonnégyen meghaltak, huszonheten megsebesültek. A sérültek közül kilencnek kritikus az állapota. A balesetet két buszsofőr rivalizálása okozta - közölte Saul Mofaz izraeli közlekedési miniszter az izraeli katonai rádióban. A miniszter szerint egyértelműen a szakadékba zuhanó busz felelőtlen sofőrje a hibás.

Mofaz szerint egy útlezárásnál szólalkozott össze az orosz idegenforgalmi szakembereket szállító busz sofőrje egyik kollégájával, akinek járművén szintén oroszok utaztak. Amint átjutottak az útlezáráson, versengeni kezdtek egymással, hol az egyik, hol a másik előzött, míg bekövetkezett a tragédia: az egyik busz a szakadékba zuhant.

A buszon ötvenegy utas volt: negyvenkilenc orosz és két izraeli állampolgár. A busz a Negev-sivatagban egy lejtős úton haladt a Vörös-tengerhez közeli Eilattól nem messze. Az orosz turisták nem sokkal korábban érkeztek az országba, a reptérről tartottak Elátba.

A baleset után mentőautók és mentőhelikopterek próbálták kimenteni és ellátni a sérülteket. A televízió mutatta a vízmosás alján, az oldalán fekvő kék buszt, amely körül sebesültek és csomagok hevertek szanaszét. A szemtanúk szerint több utas kizuhant a buszból, mikor az a szakadékba fordult.

A BBC keddi híre szerint egy arra haladó másik busz vezetője arról számolt be, hogy az orosz turistákat szállító jármű vezetője megelőzte őket, pedig azon az útszakaszon előzni tilos, majd elvesztette uralmát a jármű felett. Nem egyértelmű, hogy az a buszsofőr nyilatkozott-e, aki a közlekedés miniszter szerint összeszólalkozott a szakadékba zuhant busz vezetőjével.