Félig bocsánatot kért a cipődobáló iraki újságíró

Vágólapra másolva!
Bocsánatot kért a George Bush amerikai elnököt cipőivel megdobáló iraki újságíró, de csak az iraki miniszterelnöktől. A tudósító fogdában várja az ügyében hozott ítéletet, és kérte az iraki kormányfő jóindulatát. A Bush felé hajított cipőket a nyomozók megsemmisítették.
Vágólapra másolva!

Bocsánatot kért az iraki kormányfőtől Muntaszir az-Zaidi iraki újságíró, amiért megpróbálta megdobni a cipőjével a Bagdadba látogató George Bush amerikai elnököt - közölte csütörtökön az iraki miniszterelnök tanácsosa, Jaszin Medzsid.

Jaszin Medzsid tanácsos szerint a tudósító levelet írt börtönéből a kormányfőnek, "csúf dolognak" nevezte amit tett, és bocsánatot kért tőle. Emlékeztette Núri al-Málikit a jóindulatára, amelyet egy 2005-ben neki adott interjúja során tanúsított, és kérte, hogy legyen ismét jóságos vele - tette hozzá.

Bush leköszönő elnök hétfőn meglepetésszerű búcsúlátogatásra érkezett Irakba, ezt zavarta meg az újságíró, mikor kutyának nevezte és hozzávágta a cipőit - az arab világban ez a gesztus rendkívüli sértésnek számít. A Bush mellett álló iraki kormányfő, Núri al-Máliki karját kitartva próbálta elhárítani a repülő cipőket. "Csak azt tudom mondani, hogy tízes méret volt" - idézte utóbb az elnököt az AP hírügynökség (az amerikai tízes Európában a 44-esnek felel meg). Bush nem sértődött meg az újságíró akcióján.

Forrás: AFP
Núri al-Máliki védeni próbálta Busht

Az ügyben vizsgálatot vezető bíró azt közölte csütörtökön, hogy az-Zaidi jól van, és jól bánnak vele a fogságban. Korábban a vádlott bátyja azt mondta, hogy a férfi kar- és bordatörést szenvedett. A bíró szerint ütésnyomok vannak az arcán, de jól van, és "nem úgy tűnik, mintha eltörött volna a karja".

A bíró szerint a gyanúsított azt mondta, nem valamilyen párt utasítására vagy pénzért tette-e amit tett, és tudatában van cselekedete hatásának. Az-Zaidit a bíró szerint a saját érdekében nem engedik szabadon óvadék fejében, mert állítólag merényletek fenyegetnék.

Az-Zaidi ügyvédjét felháborította, hogy a nyomozás során megsemmisült az a két cipő, amellyel az ügyfele célba vette az amerikai elnököt. A hatóságok szétszedték ugyanis, hogy kiderítsék, nem volt-e benne robbanóanyag. Az ügyvéd szerint a cipőket meg kellett volna őrizni, mert az iraki ellenállás jelképévé váltak.