Luxemburg is engedélyezi az eutanáziát

Vágólapra másolva!
Luxemburg lehet a harmadik EU-tagállam, amely engedélyezi az eutanáziát, miután a parlament megszavazta az erről szóló törvényt. Az uralkodó azonban már előre jelezte, nem hagyja jóvá a jogszabályt, ezért a törvényhozás korlátozná a nagyherceg jogkörét. A vitában a pápa is megszólat, támogatásáról biztosította az eutanázia-ellenes uralkodót.
Vágólapra másolva!

A luxemburgi parlament elfogadta az eutanáziáról szóló törvényt, amelyet ellenez az ország uralkodója és amely élénk vitákat váltott ki a nagyhercegség lakói körében. Több mint ötórás vita után a képviselők 31 igen, 26 nem szavazattal és 3 tartózkodással fogadták el a jogszabályt. 23 ellenszavazat Jean-Claude Juncker kormányfő kereszténydemokrata pártjáé volt.

A törvény hatályba lépésekor Hollandia és Belgium után Luxemburg lesz a harmadik EU-tagállam, ahol engedélyezik az eutanáziát. A hatályba lépés azonban várhatóan időbe telik majd: egyelőre ugyanis nem világos, kell-e második olvasatban tárgyalni a törvényt. (Ez utóbbit legkorábban márciusban tarthatnák.) Csak ezután kerül a törvény kihirdetésre az uralkodóhoz, aki december elején már bejelentette, hogy lelkiismereti okokra hivatkozva nem akarja azt jóváhagyni.

Az alkotmányos válság elmélyülését elkerülendő, a luxemburgi képviselők decemberben törvényt szavaztak meg a nagyherceg hatáskörének szűkítéséről. Az uralkodónak ennek megfelelően nem jóváhagynia, hanem csak kihirdetnie kell az elfogadott törvényeket. Ezt a törvényt is el kell azonban még második olvasatban fogadni, amelyre március közepén kerülhet sor. Az eutanáziáról szóló törvényt csak azután lehet benyújtani a nagyhercegnek, hogy hatályba lépett a jogköreit korlátozó jogszabály.

Csütörtökön XVI. Benedek pápa is támogatásáról biztosította a meggyőződéses katolikus Henrik nagyherceget, "mély aggodalmát" tolmácsolva a kegyes halál engedélyezése kapcsán a nagyhercegség nagykövetének, aki megbízólevelét adta át a Vatikánban. Konzervatív és katolikus körökben felmerült az utóbbi napokban, hogy népszavazást kezdeményezzenek az uralkodó jogainak megkurtításáról.