Korlátlan időre elnök maradhat Chávez

Vágólapra másolva!
Korlátlan idejű elnöki mandátumról határozott előzetesen a venezuelai parlament, így a kérdésben várhatóan népszavazást írnak ki. A dél-amerikai ország elnökének, Hugo Cháveznek a mandátumkorlátok eltörléséről szóló alkotmánymódosítás sikere esetén nem kellene attól tartania, hogy le kell mondania. A jelenlegi alkotmány szerint viszont mandátuma végleg lejárna 2012-ben.
Vágólapra másolva!

Előzetes jóváhagyását adta csütörtökön a venezuelai nemzetgyűlés (parlament) egy népszavazáshoz, amely az elnöki mandátum korlátlan meghosszabbításáról szólna. Ha erről döntés születik és módosul az alkotmány, Hugo Chávez venezuelai elnöknek többé nem kell tartania attól, hogy mandátumának lejárta miatt kell leköszönnie. Ennek segítségével a jövőben bármikor indulhat újraválasztásáért.

A mandátum időkorlátait eltörlő népszavazásről egy hónap múlva még egyszer dönt majd az általában Chávez-pártinak tartott venezuelai parlament, ezután márciusban tarthatják meg a népszavazást - jelentette az AP hírügynökség.

A venezuelai házelnök, Cilia Flores szerint "Chávez elnök vezetésére van szükségünk mindaddig, amíg a forradalom konszolidálódik". Egy kongresszusi képviselő pedig arról beszélt az előzetes döntés kapcsán, hogy azok a képviselők, akik a korlátlan mandátum mellett szavaztak, a "nép hangját" hallatták a nemzetgyűlésben.

Chávez támogatói közben a parlament épülete előtt tartottak támogató nagygyűlést, és aláírást gyűjtöttek a népszavazás mellett. Hivatalos kormányzati közlés szerint 4,7 millió aláírás gyűlt össze. Az aláírásgyűjtő akció ugyanakkor csupán szimbolikus gesztus a venezuelai viszonyok között, hiszen a dél-amerikai ország törvényhozóinak áll hatalmában népszavazást kiírni.

Hugo Chávez elnök először 1998-ban került Venezuela élére. Az ország jelenlegi alkotmánya szerint legfeljebb két, hatéves mandátumot tölthet ki az elnök, így Chávez 2012-ben már nem indulhatna újra az elnöki mandátumért.

A venezuelai szavazók tavaly leszavazták Chávez ennek kiküszöbölésére kitalált alkotmánymódosító csomagját, amelyben egyebek mellett szerepelt az elnöki mandátum időbeli korlátainak teljes elvetése. A legutóbbi választáson az elnök több régióban és a két legnagyobb városban is vereséget szenvedett az ellenzéktől, annak ellenére, hogy megfigyelők szerint a választások tisztaáságát számos alkalommal megsértették - írja a Washington Post.

Chávez nem csak ezért nincs könnyű helyzetben: a válság miatt gazdasági nehézségekkel kell megküzdenie, ráadásul hamarosan le kell mondania kedvenc céltáblájáról, George W. Bush amerikai elnökről is, akit nemsokára Barack Obama vált fel - az új elnök a venezuelaiak körében várhatóan népszerűbb lesz, mint maga Chávez - írja a Washington Post elemzője.