Hóviharok tombolnak Amerikában

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok több közép-nyugati és északkeleti államát beborította a hó, New Yorkban és Chicagóban járatokat töröltek, ezrek vesztegelnek a repülőtereken, és le kellett zárni néhány autópályát is. A viharoknak eddig egy áldozata van: Massachusettsben egy férfi meghalt, amikor rázuhant a hó súlya alatt megroppant faág.
Vágólapra másolva!

Hóviharok bénítják a közlekedést az Egyesült Államok közép-nyugati és északkeleti államaiban, autópályákat zártak le és utasok ezrei vesztegelnek a repülőtereken a CBS News vasárnapi híradása szerint.

Az egyik legnagyobb légi forgalmú városban, New Yorkban több mint 650 járatot kellett törölni az idei tél első viharai miatt, Chicagóban kétszáznál több gép nem tudott a levegőbe emelkedni.

Közép-Nyugat lakossága a hét végén azzal foglalatoskodott, hogy kiássa magát a vastag hótakaró alól. A Kanadával határos Michigan nagy részét 30 centiméteres hó borítja, több körzetben 40-50 kilométeres óránkénti szél fúj. Detroitban a hétvégén 20 centiméter hó hullott. Illinois, Indiana és Ohio államok egyes részein a fagyok és a csapadék miatt több mint 270 ezren maradtak áram nélkül, az utóbbi napokban sok iskolát be kellett zárni. Michael Bloomberg, New York polgármestere azt tanácsolta a város lakóinak: "bekkeljék ki" az ítéletidőt, öltözködjenek melegen és vezetés helyett inkább buszozzanak vagy metrózzanak.

Az északi Minnesota 13 megyéjében kotorják a hatalmas havat az utakról. A szomszédos Iowában a rossz látási viszonyok miatt annyi közúti baleset történt, hogy a hatóságok megtiltották a kocsik elvontatását.

Az észak-nyugati Washington államban, Spokane-ban a hét közepén rekord mennyiségű, 60 centiméteres hó esett 36 óra alatt, és újabb viharokat várnak. Egyes helyeken óránként 120 kilométer sebességű szelek fújnak, ami szinte lehetetlenné teszi az utakon a tájékozódást. A meteorológusok szerint elképzelhető, hogy súlyos károkat és nagy áramkimaradásokat okozó jegesesedésekre, ónos esőkre lehet számítani a következő napokban. Egy sarkvidéki hideg légáramlat újabb hóviharokkal fenyegeti az ország középső részén elterülő Nebraska államot is, amelyet mintegy 30 centiméteres hó takart a héten.

A pénteki kiadós havazás után újabb jelentős mennyiségű csapadék és viharok várhatók az észak-keleti Connecticut, Massachusetts és New Hampshire államokban is. Massachusettsben egy férfi meghalt, amikor rázuhant a hó súlya alatt megroppant faág.