Hét embert ölt meg egy rakétacsapás Pakisztánban

Vágólapra másolva!
Rakétcsapás végzett legalább hét emberrel Pakisztán Afganisztánnal határos törzsi vidékén. Pakisztán szerint az amerikai légicsapások hátráltatják a szélsőségesek elleni fellépést, mert közfelháborodást váltanak ki.
Vágólapra másolva!

Legkevesebb hét ember életét vesztette hétfőn Pakisztánban, miután rakéták csapódtak be két helyszínen az ország északnyugati, Afganisztánnal határos törzsi vidékén - közölték hírszerzési illetékesek és helyi lakosok. A rakétákat feltehetően egy amerikai pilóta nélküli repülőgépről lőtték ki.

Az egyik rakéta egy autót talált el az al-Kaida terroristahálózat és a vallási fanatikus tálib mozgalom fellegváraként számon tartott vidék egyik nagyobb városa, Vana közelében, itt négyen vesztették életüket. Nem messze innen egy faluban három ember életét oltotta ki egy másik rakéta becsapódása.

Az amerikai haderő több mint kéttucatnyi légicsapást hajtott végre idén Pakisztánban a Reuters hírügynökség számítása szerint, ezek több mint felét az elmúlt három hónapban. Összesen több mint 200 ember vesztette életét ezekben a támadásokban a pakisztáni hírszerzés, regionális kormányzati tisztségviselők és helyi lakosok beszámolói szerint.

Az Egyesült Államok és Afganisztán régóta sürgeti Pakisztánt, hogy lépjen föl határozottabban a pastu törzsi vidékeken megbújó iszlamisták ellen. A dél-ázsiai ország hivatalosan elítéli a területén végrehajtott amerikai légicsapásokat; azt mondja, ezek sértik a szuverenitását, és hátráltatják a szélsőségesek elleni fellépést, mert közfelháborodást váltanak ki Pakisztánban.