Rice a nyerő az amerikai ajándéklistán

Vágólapra másolva!
Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter kapta a legbőkezűbb ajándékokat idén, az amerikai külügy által közzétett hivatalos ajándéklista szerint. A külföldi partnerektől az amerikai állami vezetőknek szánt ajándékok között van pazar ékszer, láncfűrész és hasizomgép is, de a dalai láma például aszalt gyümölccsel kedveskedett Bushéknak.
Vágólapra másolva!

Mesésen gazdag ajándékokkal halmozta el Condoleezza Rice amerikai külügyminisztert a Szaúd-Arábiai uralkodó. Abdullah király júliusban rubintokkal és gyémántokkal ékesítet nyakláncot, hozzá tartozó fülbevalókat, karkötőt és gyűrűt adományozott Rice-nak. Januárban smaragdokkal és gyémántokkal díszített ékszerkészletet (nyakláncot, karkötőt és fülbevalót) ajándékozott neki a király. A két tétel összesen 312 ezer dollár (közel 60 millió forint) értékű amivel Rice vezeti azt a listát, amelyen az amerikai vezetőknek adott ajándékok szerepelnek.

A listát a külügyminisztérium protokollirodája tette közzé, de egy kis diplomáciai bonyodalmat is okozott. A januári ajándékokat ugyanis eredetileg II. Abdullah jordániai király adományának írták. Jordánia nagykövete útján hivatalosan jelezte, hogy téves a közlés, ők csak jelképes ajándékokat adtak. A külügy utóbb elismerte a bakit, és bocsánatot kért miatta.

A listán minden ajándék szerepel, amelyeket az amerikai állami vezetők kaptak.

Ékszer és aszaltszilva

A szaúdi király például nem csak Rice-szal volt bőkezű, George Bush távozó elnök felesége például zafírral és gyémánttal díszített ékszerkészletet, és egy aranyból készült, sivatagi életképet (beduinokat, tevéket és egy sátrat) ábrázoló műalkotást kapott tőle, összesen 95 ezer dollár (18 millió forint) értékben.

Van azonban, aki szerényebb meglepetéssel kedveskedett. Sinzo Abe volt japán miniszterelnök feleségétől például saját kutyáik képével díszített párnákat kapott Barbara Bush, míg a dalai lámától szárított gyümölcsöket 6 dollár (1135 forint) értékben. Voltak azonban ennél szokatlanabb ajándékok is. A szingapúri miniszterelnök fitnesz-felszereléssel (hasizomfejlesztővel, szobaszörffel és lovagló erősítővel) lepte meg Bushékat, míg a svéd kormányfő egy láncfűrésszel kedveskedett.

Puska a katonának, aranytehén a kémnek

Az ajándékok gyakran kapcsolódnak a megajándékozott tisztségviselő feladatához. Robert Gates védelmi miniszter például egy arab kést kapott a bahreini uralkodótól, Peter Pace vezérkari főnök pedig géppisztolyt orosz kollégájától.

A titkosszolgálatnál dolgozók ajándékai ugyan titkosak, de a listán szerepel Michael Hayden CIA-főnök, aki 58 ezer dollár (11 millió forint) értékben kapott többek között egy arany tehén-plakettet, egy selyemszőnyeget és egy gyöngysort - írja a CNN.

A gyakran gazdag ajándékokat a tisztviselők nem tarthatják meg, a törvények értelmében köztulajdonba kerülnek.