A kínai flotta is kivonult a kalózok ellen

Vágólapra másolva!
A távol-keleti nagyhatalmak is bekapcsolódtak a szomáliai kalózok elleni küzdelembe: Kína három hajót indított útnak Afrikai partjai felé, és Japánban is döntés született egy katonai misszió előkészületeinek megkezdéséről. Kínának ez lesz az első haditengerészeti akciója a Csendes-Óceánon kívül, de a hadsereg állítja: továbbra sem avatkoznak be más országok ügyeibe.
Vágólapra másolva!

A kínai haditengerészet három hajója indult el pénteken a Szomália felé, hogy több más ország hajóihoz csatlakozva felvegyék a harcot az afrikai partok mentén garázdálkodó kalózokkal. Kína két hadihajót és egy ellátó hajót küld a térségbe, ahol hosszú távú jelenlétre készül - írja a BBC. A három kínai hajó különleges erőket, rakétákat és helikoptereket visz fedélzetén.

Ez az akció lesz Kína első haditengerészeti küldetése a Csendes-Óceánon kívül. Kína bekapcsolódása a kalózok elleni harcba fokozhatja a növekvő kínai katonai erő miatti aggodalmakat. A küldetés ugyanakkor próba elé állítja Kínát is, hiszebn most kiderül, hogy képes-e együttműködni más haditengerészeti erőkkel, amelyek a világ egyik legforgalmasabb tengeri útvonalán, az Ádeni-öbölben járőröznek - írja az MTI.

A BBC a kínai hadseregre hivatkozva azt írja, hogy a kínai hajók a jövőben megállítják és átvizsgálják az általuk gyanúsnak tartott, feltételezett kalózhajókat, illetve megpróbálják megmenteni a megtámadott vízijárműveket. A lépésre a távol-keleti ország azután szánta el magát, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden felhatalmazta a világszervezet tagállamait a kalózok bázisa elleni földi és légitámadásra.

Huang Xueping, a kínai Védelmi Minisztérium szóvivője az akció megkezdése előtt arról beszélt, hogy a szomáliai partoknál tapasztalható kalóztevékenység 2008 eleje óta nagyon megerősödött, és komoly veszélyt jelent több ország, köztük Kína hajóira is. A kínai hadsereg szerint idén eddig hét kínai hajót ért támadás a térségben.

A pekingi Védelmi Minisztérium tisztviselői szerint ugyanakkor a katonai akció nem változtat Kína külpolitikájának alapjain, amely szerint nem avatkoznak be más nemzetek ügyeibe - számolt be a hivatalos álláspontról a BBC pekingi tudósítója. Mivel Kínának az Ádeni-öböl környékén nincsenek bázisai, az odaküldött csapatok ellátása a hosszúra tervezett küldetés során egyébként is nagy kihívást jelent majd.

Forrás: AFP

Japán is zászlót bont

A japán miniszterelnök, Aszo Taro szintén jelezte, hogy országa hajók küldését fontolgatja a kalózok által fenyegetett területre. "Minden ország lépéseket tesz, tehát Japánnak is meg kell tennie a saját lépéseit" - idézte a miniszterelnök szavait a BBC.

A japán Védelmi Minisztérium pénteken azt is bejelentette, hogy Aszo Taro utasítást adott: készítsék elő japán hadihajók Szomáliába küldését a kalózok elleni fellépésre. "Aszo Taro arra kért, gyorsítsuk fel az előkészületeket annak érdekében, hogy az önvédelmi erők minél előbb felléphessenek a kalózkodás ellen" - mondta újságíróknak Hamada Jaszukadzu nemzetvédelmi miniszter.

A Kyodo hírügynökség szerint a japán kormány várhatóan már januárban rendeletet ad ki az önvédelmi erőkről (a hadseregről) szóló törvénnyel összhangban egy "tengeri rendőrségi misszióról". A járőrözés februárban kezdődhet; ez lenne a japán haditengerészet első rendőrségi feladata a második világháború vége óta.

Ez azért is jelentős lépés, mert Japánnak katonai téren korlátozott cselekvései lehetősége van a második világháború utáni alkotmánya miatt. Az alkotmány értelmében ugyanis a japán haditengerészet csak japán zászló alatt hajózó vagy japán állampolgárokat szállító hajókat védhet.

Nemzetközi együttműködés

Idén már több mint 100 kalóztámadás történt az Ádeni-öbölben, amely a világ egyik legforgalmasabb hajóútja. A kalózok eddig több mint negyven hajót kerítettek hatalmukba, és több mint 30 millió dollárnyi váltságdíjat zsebeltek be.

Ellenük már eddig is több ország küldött hadihajókat a térségbe, jelenleg Indiai, orosz, amerikai, valamint NATO-hadihajók cirkálnak a térségben. A BBC beszámolója szerint legutóbb kedden akadályoztak meg egy kalóztámadást, ekkor a német haditengerészet Karlsruhe nevű fregattja védett meg egy egyiptomi teherhajót. A német hatóságok közlése szerint a tengerészek hat kalózt elfogtak, de a német kormány utasítására azonnal szabadon engedték őket.