Menesztené a jegybankelnököt az ukrán parlament

Vágólapra másolva!
Eltávolítaná a jegybank vezetőjét az ukrán parlament, de az államfő nem akar megválni a bankvezetőtől annak ellenére, hogy a nemzeti valuta történelmi mélypontra zuhant. A privatizációs ügynökség vezetőjét már menesztették.
Vágólapra másolva!

Az ukrán parlament pénteken menesztette a privatizációs ügynökség vezetőjét, és megvonta a bizalmat a jegybank elnökétől. A 450 fős parlamentben 380 képviselő szavazott úgy, hogy távoznia kell posztjáról a jegybank vezetőjének, Volodimir Stelmahnak. A parlamenti döntésre egy héttel azután került sor, hogy a nemzeti valuta, a hrivnya történelmi mélypontra került a dollárral szemben.

Az ukrán alkotmány értelmében a jegybank vezetőjét csak az államfő menesztheti, figyelembe véve a parlament döntését. Az ukrán elnök máris jelezte, hogy nem kíván megválni a bankvezetőtől.

Amíg így a jegybank vezetőjének a pozíciója egyelőre biztosnak látszik, nem kerülte el a bukást a privatizációs ügynökség vezetője. Valentyina Semenyuk 2005 eleje óta töltötte be a tisztséget annak ellenére, hogy a kormány többször megpróbálta elmozdítani. Semenyuk ellenkezése miatt hiúsult meg több kulcsfontosságú állami cég privatizációja.

A hrivnya gyengüléséhez hozzájárult, hogy a világpiacon esett az ország exportcikkeinek ára, továbbá a helyi bankrendszer gondjai, a bizonytalan belpolitikai helyzet. Az is közrejátszott, hogy előfordulhat, januártól Ukrajna nem kap földgázt Oroszországtól, mert jelentős összegekkel tartozik a korábbi szállítások után. Az elmúlt napokban az ukrán politikai és pénzügyi elit kölcsönösen egymást vádolta azzal, hogy a másik területen hozott intézkedések okozták a hrivnya mélyrepülését.

A napokban a kormányfő a jegybank elnökének az elmozdítását javasolta. A jegybank ugyanakkor közleményt adott ki, amely szerint a kormány alkalmatlansága vezetett oda, hogy az ország gyakorlatilag csődbe jutott.