Pakisztán átirányítja csapatait az indiai határhoz

Vágólapra másolva!
Átcsoportosítja katonáit Pakisztán az indiai határ közelébe hírszerzési források szerint. A szabadságon lévő katonákat is behívták, mindezt arra hivatkozva, hogy India is hasonló készenléti intézkedéseket tett.
Vágólapra másolva!

Pakisztán katonák ezreit kezdte átvezényelni pénteken Afganisztánnal közös határáról az indiai határ felé - közölték hírszerzési tisztségviselők. A pakisztáni katonai forrás szerint a hadvezetés törölte a katonák szabadságolásait, gyanítva, hogy indiai oldalon is ugyanezt teszik. Mindezt azt jelzi, hogy a novemberi mumbai merényleteket követően nő a feszültség a két dél-ázsiai atomhatalom között. Ez hátráltathatja a pakisztáni haderő tevékenységét az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat és a tálibok ellen az afgán határtérségben.

"Nem akarunk háborús hisztériát kelteni, de meg kell tennünk a minimális biztonsági intézkedéseket minden fenyegetéssel szemben" - mondta egy névtelenül nyilatkozó, magas rangú pakisztáni katonai vezető. Pakisztáni és indiai részről többször elhangzott, hogy nem akarnak háborút, de visszavágnak, ha a másik fél provokál.

Manmohan Szingh indiai kormányfő pénteken összehívta vezérkari főnökeit. Szingh a légierő, a haditengerészet és a szárazföldi erők legfőbb vezetőivel megvitatta a több mint egymillió főnyi állomány készültségi állapotát. India közben arra figyelmeztette állampolgárait, hogy nem biztonságos Pakisztánba utazniuk.

A két szomszédos ország már három háborút vívott egymással 1947-es függetlenné válásuk óta, köztük kettőt a megosztott Kasmír teljes egészének birtoklásáért. A november végi mumbai merényletekért, amelyekben a támadókkal együtt 172-en vesztették életüket, India egy pakisztáni székhelyű iszlamista szervezetet tesz felelőssé. Ez gyakorlatilag befagyasztotta a két ország között 2004-ben újraindult békefolyamatot.