A leendő miniszterelnökről tárgyalnak Belgiumban

Vágólapra másolva!
A belga király megbízásából pártközi egyeztetéseket folytató Wilfried Martens tárgyalásai a brüsszeli média tudomása szerint szombaton már lényegében leszűkültek arra a kérdésre, hogy ki legyen az ország következő kormányfője. A találgatásokban leginkább Herman Van Rompuyt, a belga képviselőház elnökét, valamint Jean-Luc Dehaene volt miniszterelnököt emlegetik.
Vágólapra másolva!

Martens, aki korábban maga is Belgium miniszterelnöke volt, szombaton szóvivője útján azt közölte, hogy most már a lehető legrövidebb időn belül elő kívánja terjeszteni jelentését az uralkodónak.

Az eddigi kormányfő, a flamand kereszténydemokrata Yves Leterme és kormánya azért mondott le az előző héten, mert a legfelsőbb bíróság megállapította: vannak olyan jelek, amelyek azt mutatják, hogy kormányzati részről befolyásolni igyekeztek egy fellebbviteli bírósági ítéletet a pénzügyi válságba került Fortis bankkal kapcsolatban. A bírósági ítélet a Fortis kisrészvényeseinek kezdeményezésére megakasztotta annak a kormányzati tervnek a megvalósítását, hogy a bank- és biztosítási konszern nagy részét eladják a francia BNP Paribas nagybanknak.