Sikerült találni új miniszterelnököt Belgiumban

Vágólapra másolva!
Hamarosan megoldódhat a legutóbbi belgiumi kormányválság, miután a képviselőház elnöke, Herman Van Rompuy némi vonakodás után elfogadta a király felkérését az új kormány megalakítására. Az ország előző miniszterelnöke a pénzügyi válság által sújtott Fortis Bank eladása körüli botrányba bukott bele.
Vágólapra másolva!

A belga király Herman Van Rompuyt, a képviselőház elnökét bízta meg az új kormány megalakításával - közölte a királyi palota vasárnap. A flamand kereszténydemokrata Van Rompuy elfogadta a megbízatást - állt a palota közleményében, amelyet azt követően adtak ki, hogy II. Albert több mint egyórás megbeszélést folytatott a házelnökkel.

Van Rompuy korábban vonakodott attól, hogy elfogadja a megbízatást. Az AFP hírügynökség szerint a politikus a De Standaard nevű újságnak azt mondta, "folyton emlegetik a nevemet miniszterelnökként, de én nem tartom magamat nélkülözhetetlennek".

A 61 éves politikus kormányfővé jelölését a kormánykoalíció összes pártja támogatta. Az eddigi miniszterelnök, a szintén flamand kereszténydemokrata Yves Leterme és kormánya december 22-én mondott le, miután a legfelsőbb bíróság megállapította: vannak olyan jelek, amelyek azt mutatják, hogy kormányzati részről befolyásolni igyekeztek egy bírósági ítéletet a pénzügyi válságba került Fortis bankkal kapcsolatban.

A szóban forgó ítélet a Fortis kisrészvényeseinek kezdeményezésére megakasztotta annak a kormányzati tervnek a megvalósítását, hogy a bank- és biztosítási konszern nagy részét eladják a francia BNP Paribas nagybanknak. A kormány azért kényszerült erre, mert a globális pénzügyi válság keményen sújtotta a Fortist.

Az új belga miniszterelnök a fegyelmezett költségvetési politika híve. A 90-es években pénzügyminiszterként sikerült elérnie az akkor a GDP 130 százalékára rúgó belga államadósság lefaragását.

A politikai bizonytalansághoz hozzászokhattak a belgák. 2007 júniusa és 2008 márciusa között például azért nem votl stabil kormánya az országnak, mert a kormányra készülő koalíció pártjai nem tudtak megegyezni a miniszterelnökjelölt által javasolt reformokban.