Ukrajna fizet a Gazpromnak

Vágólapra másolva!
Ukrajna minden tartozását kiegyenlítette a Gazprom felé - ezt közölte az ukrán elnök, Viktor Juscsenko. Az orosz gázipari óriás szerint viszont még nem érkezett meg a pénz, ezért még korai az adósság rendezéséről beszélni. Az orosz-ukrán gázvitában kedden körvonalazódik a megegyezés, ami Európának is jó hír: a Gazprom már a gázszállítás leállításával fenyegetőzött, ami a 2006-os gázválsághoz hasonló helyzetet idézhetett volna elő nyugaton.
Vágólapra másolva!

Ukrajna minden adósságát kiegyenlítette a Gazprom felé - közölte kedden Viktor Juscsenko ukrán elnök. A Gazprom illetékese viszont azt mondta, eddig az orosz gázipari vállalat még nem kapta meg a pénzt, így "túl korai a tartozás visszafizetéséről beszélni". "A pénz még ma, két-három órán belül megérkezik a Gazpromhoz" - jelentette ki válaszul az ukrán állami gázipari cég, a Naftogaz szóvivője a BBC szerint. 1522 millió dollárt utaltak át, birtokukban van az erről szóló banki visszaigazolás - tette hozzá.

A nap folyamán az ukrán kormány azt is bejelentette, a Naftogaz 2 milliárd dollárnyi hitelt vehet fel az ország két legnagyobb állami bankjától, hogy ebből fizesse ki adósságát. A Gazprom ugyanis már múlt héten figyelmeztette Ukrajnát, hogy január 1-jén leállítja a gázszállítást, ha nem rendezi összes tartozását.

Alekszej Miller, a Gazprom vezetője akkor azt közölte, a cég megkezdte a felkészülést az ukrajnai gázszállítás leállítására, és ha Ukrajna január elsejéig nem törleszti az adósságát, akkor semmi alapja annak, hogy az orosz társaság folytassa számára a gázszállítást. A Gazpromnál már egy operatív stábot is létrehoztak a gázszállítás leállításának előkészítésére.

A Gazprom szerint Ukrajna tartozása 1,67 milliárd dollárra (közel 316 milliárd forint) rúg, amit még tovább növel a késedelmi kamat 450 millió dolláros (85 milliárd forint) összege. Az oroszok szerint a Naftogaz, az ukrán gázipari cég "rendszeresen húzza-halasztja szerződéses kötelezettségeinek" teljesítését.

A gáz áráról még nincs megegyezés

Vita van az Ukrajnának szállított fölgáz áráról is. A Gazprom ugyanis jelenleg ezer köbméterenként 179,5 dollárt kap a gázért Ukrajnától. Korábban ugyan megegyezés született arról, hogy a Gazprom fokozatosan tér át a jelenlegi árról az Európával szemben is alkalmazott piaci árra, de a cég szerint ennek az a feltétele, hogy Kijev rendezze adósságát. Kuprijanov azt mondta, ha az adósság kérdésében nincs megegyezés, akkor a Gazprom január elsejétől azonnal ezer köbméterenként 418 dollárt fog kérni Ukrajnától.

Az orosz-ukrán tárgyalások a jelek szerint körvonalazódó megegyezés ellenére kedden is folytatódtak Moszkvában, mivel a két félnek még a 2009-es földgáz-szállítások áráról is meg kell állapodnia - írja a BBC.

Európának is rizikót jelent a gázvita

Az Európába érkező orosz gáz szempontjából kulcsfontosságú az orosz-ukrán gázvita, mivel Ukrajnán keresztül érkezik nyugatra az orosz földgáz. Európában tartanak attól, hogy a gázcsapok esetleges elzárása uniós országokra is hatással lehet. Az Európai Unióba érkező földgáz 42 százaléka a Gazpromtól, a világ legnagyobb gázipari vállalatától származik.

Az orosz cég nemrégen figyelmeztette Európát: nem biztos abban, hogy az ukránok betartják gáz tranzittal kapcsolatos kötelezettségeiket. Két éve, 2006-ban hasonló vita okozott gázellátási problémákat több európai országban. Az ukránok ugyanis az országon keresztül szállított, Európának szánt gázból vették le a saját szükségleteiket.