Nem állítja le a hadműveleteket Izrael

Vágólapra másolva!
Nem állítja le az öt napja tartó hadműveleteket és nem hirdet egyoldalú 48 órás tűzszünetet Izrael - jelentette be az izraeli kormány szóvivője szerdán. Folytatódtak a Gázai övezet ellen intézett légitámadások, amelyeknek a palesztin hatóságok szerint eddig 374 áldozatuk van. A Gázai övezetből Izrael ellen intézett rakétámadásokban eddig 4 izraeli vesztette életét.
Vágólapra másolva!

Az izraeli kormány szerdai ülésén elutasította, hogy egyoldalúan tűzszünetet hirdessen és felfüggessze a Gázai övezet ellen öt napja indított légitámadásokat - jelentette be az izraeli kormányszóvivő szerdán. A szóvivő ugyanakkor jelezte azt is, hogy az izraeli kormány kész folytatni a párbeszédet a helyzet megoldásáról a nemzetközi közösséggel - írja a BBC.

Az Egyesült Államok és az EU tagországok külügyminiszterei is a támadások leállítására kérték Izraelt. Az egyoldalú tűzszünet ötletét a francia külügyminiszter, Bernard Kouchner vetette fel. A tűzszünet alatt segélyt lehetne jutattni az elzárt területre és ki lehetne hozni onnan a légitámadásokban megsérült 1700 ember egy részét.

A BBC szerint a kabinet megosztott volt a kérdésben, mielőtt összeült volna tanácskozni. Az izraeli külügyminisztérium szóvivője azonban már korábban is jelezte, hogy az egyoldalú, 48 órás tűzszünetet irreálisnak tartja, amíg a Hamász radikális palesztin szervezet rakétákkal támadja Izraelt.

Folytatódtak a légitámadások

A szárazföldi támadás előkészítését szolgálhatja, hogy Izrael újabb 2500 tartalékost helyezett szolgálatba a gázai határon, és zárt katonai övezetté nyilvánította Gázát. Izrael jelezte azt is, hogy minden áron véget vet a Hamász rakétatámadásainak. A Hamász bejelentette, hogy ellenáll minden esetleges szárazföldi akciónak.

Szerdán folytatódtak a szombaton megkezdett izraeli légicsapások. Az izraeli rakéták leromboltak több alagutat a gázai-egyiptomi határon, megsemmisítették a Hamász vezetője, Izsmail Hánije egyik irodáját és más, Izrael szerint a Hamászhoz tartozó épületeket. A palesztin hatóságok szerint 374 palesztin halt meg az öt napja tartó izraeli támadásokban, az ENSZ szerint 62 civil volt.

A Vöröskereszt szóvivője szerint a Gázai övezetnek nagy szüksége van további ellátmányra, a kórházak készletei kimerülőben vannak. A ENSZ helyszínen dolgozó segélyszervezete várhatóan szerdán szállíthat ételt és gyógyszert a Gázai övezetbe - írja a BBC.

Az Izrael ellen intézett palesztin rakétatámadások négy emberrel végeztek. A Gázai övezet határától mintegy 40 kilométerre, a korábbiaknál messzebb csapódott be szerdán a Hamász két rakétája - közölte az izraeli hadsereg. Senki nem sérült meg és anyagi kár sem keletkezett. Szintén rakétatalálat érte szerdán a Gázai övezettől 10-15 kilométerre található Nétivotot, három másik pedig Ofakímot. Áldozatok itt sem voltak - írja az MTI.

Az Izrael és a Hamász közötti fegyveres konfliktus azután robbant ki, hogy lejárt a két fél közötti hat hónapos tűzszünet. Izrael 2005-ben vonult ki a Gázai övezetből, de szigorú ellenőrzést gyakorol a terület fölött és sokszor heteken át blokád alatt tartja az övezetet.