Kettévágta Gázát az izraeli hadsereg

Vágólapra másolva!
Több civil áldozatról is érkeztek jelentések a Gázai övezetből, ahol heves harcok folynak az izraeli hadsereg és a Hamász palesztin szervezet fegyveresei között. Több ország is a művelet befejezésére szólította fel Izraelt, az Egyesült Államok azonban továbbra is kiáll szövetségese mellett, mert szerinte a rakétákkal támadó Hamász felelős a konfliktusért. Nyolc napja indított hadműveletet az izraeli hadsereg a militáns Hamász által ellenőrzött terület ellen. A támadásokban több mint 485 palesztin vesztette életét, a palesztin válaszcsapásoknak 4 izraeli áldozata van. Vasárnap a harcok során egy izraeli katona is meghalt.
Vágólapra másolva!

Egyre mélyebbre hatolnak a Gázai övezetbe az izraeli tankok a jelentések szerint, és ezzel Izrael gyakorlatilag kettévágta a területet. Vasárnap napközben a harcok az északi területről egyre inkább a nyugati, sűrűbben lakott vidékekre tevődtek át - közölte a BBC. A helikopterekkel megtámogatott izraeli katonai konvojok szombat éjszaka vonultak be a Hamász palesztin militáns szervezet által irányított területre. Az AFP hírügynökség beszámolója szerint az előrehaladó izraeli tankok harcot folytattak Gáza város közelében és Beith Lahija, valamint Dzsabalija városok környékén.

Vasárnap délelőtt a BBC már arról számolt be, hogy a harcok egyre intenzívebbé váltak a terület északi részén, Gáza várost körbevették az izraeli erők, és estére egy fő kelet-nyugati utat is ellenőrzésük alá vontak. A CNN palesztin biztonsági forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy Izrael már ellenőrzése alá is vonta Gáza északi részének keleti felét.

A palesztin egészségügyi minisztérium szerint a palesztin halálos áldozatok száma már meghaladja az 500-at, a sebesültek száma pedig további 2500. Ugyancsak az egészségügyi minisztérium szerint legalább 17 ember halt meg és 130 megsebesült Gáza városában, amikor izraeli lövedékek a város legnagyobb piaca és egy iskola közelében csapódtak be - írja a BBC. Az ENSZ szerint a palesztin áldozatok negyede civil volt, Izrael szerint viszont több mint 80 százalékuk együttműködött a Hamásszal.

Az izraeli hadsereg közlése szerint egy katonája meghalt Dzsabalija mellett - eddig izraeli katona nem vesztette életét az offenzívában. Ugyanitt egy izraeli katona súlyosan megsérült - írja a CNN. A Hamász korábban azt állította, hogy legalább kilenc izraeli katonával végeztek a harcokban, ezt azonban az izraeli hadsereg kategorikusan cáfolta. A Hamász által ellenőrzött televízió- és rádióadások arról számoltak be, hogy a palesztinok elfogtak két izraeli katonát, Izrael azonban ezt cáfolta. "A mi ismereteink szerint a hír nem igaz" - közölte a hadsereg.

A Gázai övezet felől vasárnap legalább 32 rakétát lőttek ki izraeli területre. A becsapódások következtében két ember könnyebben megsebesült Eskol környékén, egy pedig Szderotban.

A BBC emlékeztetett rá, hogy nehéz megerősíteni a különböző felektől érkező jelentések valóságtartalmát. Izrael nem enged be a Gázai övezetbe külföldi újságírókat annak ellenére sem, hogy egy bírósági döntés erre kötelezi.

Eredménytelen BT-ülés

Rendkívüli ülést tartott az ENSZ Biztonsági Tanácsa, de a tagok képtelenek voltak megállapodni egy egységes nyilatkozatról. A kiszivárgott információk szerint az Egyesült Államokon bukott el a megegyezés. Washington már korábban jelezte, hogy a Hamászt tartja elsősorban felelősnek a konfliktusért, más országok viszont Izrael felelősségét hangsúlyozzák.

Az ENSZ főtitkára, Ban Ki-Mun a hadművelet azonnali leállítására szólított fel, és a brit kormányfő, Gordon Brown is közölte, minél hamarabb el kell érni, hogy tűzszünetet kössenek a felek. Az izraeli hadsereg szerint ugyanakkor a szárazföldi hadművelet napokon át tarthat. Erre utal, hogy a térségben több mint 10 000 izraeli tartalékost vontak össze.

Az Európai Unióból segítők utaztak a régióba. Az EU külügyi és biztonsági főképviselője, Javier Solana szerint a kialakult krízis a nemzetközi diplomácia csődje.

Forrás: MTI
Sebesült palesztin gyereket visznek kórházba

Izrael mostani akcióját egy héten át tartó légi támadások előzték meg. Izrael azzal indokolta a műveletet, hogy meg akarja állítani az izraeli célpontok elleni rakétatámadásokat. "Izrael nem a palesztin nép ellen harcol", és meg fogja akadályozni, hogy humanitárius válság alakuljon ki a Gázai övezetben - jelentette ki vasárnap Ehud Olmert izraeli miniszterelnök.

Az egy héten át tartó légi csapásokban megsemmisült a Hamász számos létesítménye, a New York Times emlékeztetett azonban arra, hogy a militánsok a támadások ellenére is képesek voltak újabb rakétákat kilőni, és az elmúlt másfél évben komolyabb fegyverekre tettek szert, így eldurvulhatnak a szárazföldi harcok.

"Nem szomjazunk a háborúra"

A hadműveletek célja, hogy lerombolják a Hamász infrastruktúráját. Az izraeli kormány korábban jelezte, hogy az akciók addig tartanak, amíg fel nem számolják a szervezet katonai szárnyát. Ehud Barak izraeli védelmi miniszter kijelentette, "nem lesz se könnyű, se gyors, de rákényszerítettek. A célunk, hogy rákényszerítsük a Hamászt az Izrael és az izraeliek ellen Gázából intézett akcióinak leállítására, és hogy számottevő változást érjünk el Izrael déli területeinek helyzetében". Barak hozzátette azt is: "Alaposan mérlegeltük lépésünket. Nem szomjazunk a háborúra, de nem engedhetjük, hogy a városainkat, falvainkat és állampolgárainkat folyamatosan támadja a Hamász".

A szárazföldi behatolás előtt, szombat délután az izraeli hadsereg tüzérsége és tankok gyülekeztek a Gázai övezet határánál és tűz alá vették a területet először a december 27-e óta tartó hadműveletek során. A BBC Gázából származó információi szerint találat ért egy mecsetet is az esti ima idején, a támadásban 13 ember meghalt.

Forrás: AFP
A szárazföldi műveletet kezdő izraeli hadsereg egyik katonája

A Hamász külföldön élő vezetője, Háled Mesál megfenyegette Izraelt, hogy "fekete végzet" vár azokra az izraeli csapatokra, amelyek megkísérelnek behatolni a Gázai övezetbe. Mesál elutasította az Egyesült Államok által szorgalmazott, nemzetközi felügyelet mellett megvalósítandó tűzszünetet. Televíziós beszédében azt mondta: "Készek vagyunk elfogadni a kihívást, mert ezt a harcot ránk kényszerítették, és biztosak vagyunk a győzelemben, mert felkészültünk a küzdelemre".

Határozottan elítélte a Gázai övezet ellen indított izraeli szárazföldi hadműveletet Mahmúd Abbász, a Hamásszal rivális, a Gázai övezetből Ciszjordániába visszaszorult Fatahhoz tartozó palesztin elnök szombaton. A palesztin elnök figyelmeztetett arra, hogy "a Gáza elleni izraeli agressziónak súlyos következményei lehetnek a térségre nézve".

A Hamász szombaton azt állította: izraeli elitcsapatok megpróbáltak behatolni a Gázai övezet keleti határán. A palesztin szervezet szerint az akciót sikerült meghiúsítani. A Hamász katonai szárnyának fegyveresei aknavetőtüzet zúdítottak az izraeli katonákra, akik előbb lövésekkel válaszoltak, majd meghátráltak - közölte a szervezet egyik szóvivője az AFP francia hírügynökséggel. Izraelnek nincs tudomása az incidensről - közölte hadsereg egyik szóvivője, aki szerint az övezet ellen egy hete kezdődött légi hadművelet óta izraeli katona nem lépte át a gázai határt.