Végső támadás indult a tamilok ellen

Vágólapra másolva!
Végső támadás indult a tamil lázadók ellen Srí Lankán - jelentette be a szigetország kormányhadserege. A támadás két nappal azután indul, hogy a kormányerőknek tíz év után sikerült elfoglalniuk a tamilok fővárosát. A szakadárokkal folytatott több évtizedes háború eddig 70 ezer áldozatot követelt.
Vágólapra másolva!

A Srí Lanka-i kormányhadsereg bejelentette, hogy végső támadást indított a tamil felkelők ellen, akik a szigetország északi részén elterülő őserdőben rejtőznek. A hadsereg két nappal korábban hatalmába kerítette a szakadárok fővárosát, Kilinochchit.

Mahinda Radzsapaksze államfő rögtön Kilinochchi elfoglalása után fegyverletételre szólította fel a felkelőket. Kilinochchi, a szakadár tamil tigrisek kvázi fővárosának elvesztése érzékeny veszteséget jelent a lázadóknak: a várost tíz éve nem sikerült bevenni. Ezen kívül a tamilok számára szimbolikus jelentősége van a településnek: a Srí Lanka-i tamil kisebbség fővárosává tették volna, ha függetlenségért vívott harcukat megnyerik.

A Srí Lanka-i katonák különösen a felkelők szervezetének, a Tamil Eelam Felszabadító Tigriseinek (LTTE) vezetőjét, Velupillai Prabhakarant szeretnék elfogni a dzsungelben. A tamilok kezén már csak egy 40 kilométerszer 40 kilométeres terület van Mullaittivu tengerparti körzetben. Ezen a maradék területen katonai infrastruktúrája is van az LTTE-nek - ismerte el a hadsereg.

A tamilokhoz közel álló TamilNet honlap szerint az utóbbi napok harcaiban a hadsereg 43 katonája vesztette életét, és mintegy 80 megsebesült. A hadsereg szóvivője tagadta, hogy jelentős veszteségük lett volna az utóbbi két napban.

Tíz év óta a pénteki volt a legsúlyosabb veresége a tamil szakadár fegyvereseknek, akik 37 éve harcolnak önálló államért az egykori Ceylon szigetén, a zömében buddhista szingalézek lakta ázsiai szigetországban. A harcoknak 1972 óta 70 ezer áldozatuk volt.