India bizonyítékokat adott Pakisztánnak a mumbai merényletről

Vágólapra másolva!
India bizonyítékokat adott át Pakisztánnak a mumbai merénylet-sorozatról. A bizonyítékok között szerepel a merényletekben részt vevő egyetlen túlélő fegyveres kihallgatási jegyzőkönyve, a terroristák és feltételezett pakisztáni kapcsolataik közötti beszélgetések, továbbá a terrorakciók helyszínein összegyűjtött fegyverek és műholdas telefonokon folytatott beszélgetések átiratai. Iszlámábád korábban tagadta a vádakat és bizonyítékokat követelt a szomszéd ország hatóságaitól.
Vágólapra másolva!

India hivatalosan átadta Pakisztánnak azokat a bizonyítékokat, amelyek szerint "pakisztáni elemek" álltak a tavaly novemberi mumbai merényletek mögött - jelentette be hétfőn Pranab Mukherdzsi indiai külügyminiszter. Újdelhi kezdettől fogva azt állította, hogy Pakisztánban működő iszlamista szélsőségesek követték el a 164 halálos áldozatot követelő, összehangolt terrortámadás-sorozatot, Iszlámábád azonban tagadta a vádakat és bizonyítékokat követelt a szomszéd ország hatóságaitól.

Az indiai közlemény szerint a bizonyítékok között szerepel a merényletekben részt vevő egyetlen túlélő fegyveres kihallgatási jegyzőkönyve, a terroristák és feltételezett pakisztáni kapcsolataik közötti beszélgetések, továbbá a terrorakciók helyszínein összegyűjtött fegyverek és műholdas telefonokon folytatott beszélgetések átiratai.

India az Egyesült Államokkal és Nagy-Britanniával együtt a betiltott pakisztáni Laskar-e-Taiba iszlamista fegyveres csoportot teszi felelőssé a november 26 és 29 között végrehajtott merényletsorozatért. Újdelhi szerint ez a szervezet képezte ki a 10 fős terrorista kommandót a pakisztáni titkosszolgálat támogatásával. India a nemzetközi közvélemény meggyőzésére nagyszabású diplomáciai offenzívára készül: még a héten az Egyesült Államokba utazik Palaniappan Csidambaram indiai belügyminiszter, hogy az amerikai vezetésnek is bemutassa a Pakisztán szerepéről szóló "kimerítő és megcáfolhatatlan bizonyítékokat."

Közben hétfőn Iszlámábádba érkezett Richard Boucher dél-ázsiai ügyekért felelős amerikai államtitkár-helyettes, hogy enyhíteni próbálja az India és Pakisztán közötti feszültséget. Az indiai média úgy tudja, hogy Boucher Újdelhibe is ellátogat, de ezt még nem erősítették meg amerikai illetékesek.