Nobel-díjas piszkálásával melegít az elnökválasztásra Irán

Vágólapra másolva!
Radikális tüntetők masíroztak a múlt héten a Nobel-díjas Sirin Ebadi iráni ügyvéd lakása előtt, akinek irodáját decemberben záratták be a hatóságok. A reformer politikusokat támogató jogvédő elleni eljárás és a tüntetés már a júniusban esedékes iráni elnökválasztás kampányának bevezetője - írja a New York Times.
Vágólapra másolva!

Szimpatizál Izraellel, a gázai palesztinok halálát kívánja, amerikai kém - ezekkel vádolták radikális tüntetők a múlt héten Sirin Ebadi Nobel-békedíjas iráni ügyvédet. Ebadi irodáját tavaly december 21-én záratták be az iráni hatóságok, arra hivatkozva, hogy megfelelő engedélyek nélkül működik. Az iráni külügyminisztérium szerint a jogvédő iroda bezárása jogi ügy, a lakása előtti múlt heti tiltakozás ellenben "olyan spontán érzelem-megnyilvánulás volt, amelyet el kell viselni" - idézte az International Herald Tribune. A Gázai övezetben folyó harcokat két nappal azelőtt nyilatkozatban elítélő Ebadi lakásánál összegyűlt tömeg összesfirkálta az épület falait, és letörték a nő irodájának cégtábláját.

Az iroda bezárását több nyugati ország is kritizálta, a tüntetők miatt Ban Ki-mun ENSZ-főtitkár is jelezte aggodalmait az iráni vezetésnek.

Sirin Ebadi, aki 2003-ban az iszlám köztársaságban élő nők és gyermekek jogainak előmozdításáért kapott Nobel-békedíjat, korábban a reformista törekvéseiről ismert Mohamed Khatami volt iráni elnököt támogatta, és számos ellenékit védett az ellenük indult perekben. Irodájának bezárása és a radikális tüntetők megjelenése már a júniusban esedékes iráni elnökválasztási kampányhoz kapcsolódik - írja a New York Times.

A reformer jelöltek támogatói ellen más módon is fellépnek a hatóságok: a múlt héten bezáratták az egyik legnagyobb reformer napilapot, a Kargozarant - a lépést a gázai palesztinokkal kapcsolatban közölt hamis információkkal indokolták -, ezen kívül különböző iráni honlapok beszámolói szerint a reformideológiát követő diákokat is igyekeznek megfélemlíteni.

Ezeknek a lépéseknek a célja, hogy megakadályozzák Khatami esetleges győzelmét - mondta az amerikai lapnak az iráni Itimád külpolitikai szerkesztője. Az ország vallási vezetése azon dolgozik, hogy bebiztosítsa a jelenlegi elnök, Mahmúd Ahmadinedzsád újraválasztását, akinek győzelmét komolyan veszélyeztethetik a reformer jelöltek, főképp az 1997 és 2005 között elnök Khatami. Azt ugyanakkor még nem tudni biztosan, valóban ő indul-e Ahmadinedzsád ellen, vagy a korábbi házelnök, az ugyancsak reformernek számító Mehdi Karrabi.

Ahmadinedzsád uralmát ugyanakkor nem csak haladó ideológiák követői ellenzik, a New York Times szerint konzervatív körök is elégedetlenek, ki dacos külpolitikája, ki a gazdasági helyzet nem megfelelő kezelése miatt kritizálja a jelenlegi elnököt. Iránt a nemzetközi nyomás ellenére folytatott atomprogramja miatt számos ENSZ-szankció sújtja, és gazdasága is válságban van, 30 százalékos az infláció.