Elfogadta Izrael egy gázai tűzszünet alapelveit

Vágólapra másolva!
Szerda este elofgadta egy gázai tűzszüneti javaslat alapelveit Izrael. Előzőleg a délután folyamán egy időre leállították a harcot a Gázai övezetben. Izrael szerdán közölte, naponta három órán keresztül  szünetelteti gázai hadmozdulatait, hogy segélyszállítmányok érkezhessenek a palesztin lakossághoz és hogy eltemethessék a halottakat. A Hamász azt ígérte, ők sem lőnek ki rakétákat Izraelre ebben az időszakban.
Vágólapra másolva!

Izrael elfogadta egy gázai tűzszüneti javaslat alapelveit. Mark Regev izraeli kormányszóvivő szerint most a megállapodás részletein dolgoznak. A Hamász palesztin radikális szervezet szerint még nincs megállapodás, de már vannak pozitív jelek - jelentette a BBC.

A javaslatról kevés részletet tudni, de a BBC által idézett meg nem nevezett diplomaták szerint az elképzelés értelmében megállítanák az Egyiptomból Gázába irányuló fegyvercsempészetet, és ezzel egy időben enyhítenék a palesztinok által lakott területet sújtó izraeli blokádot.

A Hamász tanulmányozni fogja a tűzszüneti javaslatot, amelyet Egyiptom terjesztett elő Kairóban járt küldöttségének - közöte korábban a szervezet. Az előző, tavaly december 19-én lejárt tűzszünet is egyiptomi közvetítéssel jött létre a Hamász és Izrael között, amelyet az iszlamista mozgalom nem újított meg. Kairó emiatt azzal vádolja a Hamászt, hogy "aranytálcán" kínált ürügyet Izraelnek a Gázai övezet elleni offenzíva megindítására.

Három órás nyugalom

Előzőleg Izrael bejelentette, hogy naponta három órára felfüggeszti a Gázai övezetben folyó hadműveleteit, hogy lehetőség nyíljon segélyek bejuttatására, de az esetleges palesztin tüzet tüzet viszonozzák. Szerdán be is vezették ezt a gyakorlatot: délután egy és négy óra között nem folytak hadműveletek.

Palesztin források is megerősítették, hogy az izraeliek tájékoztatták őket a lépésről, amelynek célja, hogy kinyithassanak a boltok, eltemethessék a halottakat és lehetőség nyíljon a segélyek eljuttatására az emberekhez.

Músza Abu Marzúk, a Hamász helyettes vezetője az izraeleikhez hasonló bejelentést tett. Az al-Arabíja televíziónak nyilatkozó Marzúk szerint a jelzett időszakban a Hamász sem lő ki rakétákat Izrael felé.

A BBC szerint a délutáni fegyvernyugvás idején a gázaiak tömegesen lepték el az utcákat, hogy éellmiszert szerezzenek, és meglátogassák kórházban fekvő sebesült hozzátartozóikat.

Forrás: AFP
Napi három óra tűzszünetet igér Izrael, de a palesztin támadást viszonozzák

Humanitárius folyosó

Izrael előzőleg beleegyezett abba, hogy kialakítsanak egy "humanitárius folyosót" az övezetben. Ennek értelmében az izraeli hadsereg korlátozott időre meg fog nyitni területeket, hogy a lakosság segélyhez juthasson. A hivatal szerint a cél az, hogy megakadályozzák egy humanitárius válság kialakulását - derül ki a BBC beszámolójából.

A területen tevékenykedő több nemzetközi segélyszervezet már napokkal ezelőtt arról számolt be, hogy humanitárius vészhelyzet vagy ahhoz közeli állapot van a Gázai övezetben. Fogyóban van a vezetékes víz, az üzemanyag és az élelmiszer, sok helyen pedig nincs áram.

Izrael december 27-én indított légi hadműveleteket a Hamász palesztin szervezet által ellenőrzött Gázai övezet ellen arra hivatkozva, hogy a területről rendszeresen érnek rakétatámadások izraeli településeket. Szombaton Izrael szárazföldi csapatokat küldött a területre, amelyek kedden is összecsaptak palesztin fegyveresekkel.

Lebombázott iskola

A humanitárius folyosó megnyitásáról szóló bejelentés előtt kemény bírálat érte Izraelt az ENSZ részéről, amiért az izraeli hadsereg támadást intézett három olyan iskola és egy egészségügyi központ ellen, amelyet a nemzetközi szervezet üzemeltetett.

Az egyik iskolára légi csapást mértek az izraeliek, ennek során legkevesebb 30 ember halt meg, 55-en pedig megsérültek - írta a BBC palesztin egészségügyi forrásokra hivatkozva. Az áldozatok között több gyerek van.

Az iskolában tartózkodók közül sokan az izraeli szárazföldi támadás elől menekültek az épületbe. Izrael azt közölte, hogy az után indított támadást az iskola ellen, hogy az épületből támadás érte katonáit. Az ENSZ főtitkára "teljesen elfogadhatatlannak" nevezte, hogy az izraeli hadsereg csapást mért kedden a világszervezet által fenntartott négy intézményre.

Változó amerikai álláspont

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) kedden ismét összeült, hogy áttekintse a gázai övezeti helyzetet, és megpróbáljon közös álláspontot kialakítani. A BT helyi idő szerint kedden délelőtt zárt ülésen egyeztet, majd délután öt órakor nyilvános ülést tart több arab ország külügyminisztereinek részvételével. Szombaton eredménytelenül zárult a rendkívüli ülés, mivel nem sikerült megállapodásra jutnia a harcok leállítására felszólító dokumentum szövegéről.

Az Egyesült Államokat a BT ülésén Condoleezza Rice külügyminiszter képviseli. A külügyi szóvivő kedden közölte, hogy Washington azonnali tűzszünetet szeretne Gázában, amely "tartós, fenntartható és időben nem korlátozott". Ez némi elmozdulást jelent az amerikai álláspontban, eddig ugyanis az Egyesült Államok - élen George Bush elnökkel - feltétlen támogatásáról biztosította Izraelt, amely viszont elhárította a tűzszünetre vonatkozó felszólításokat.

Kedden megszólalt az ügyben Barack Obama is, aki január 20-án foglalja el az amerikai elnöki széket. Obama azt mondta, nagyon mélyen aggasztja, hogy a konfliktusban civilek halnak meg, ennél részletesebb állásfoglalásba azonban nem bocsátkozott, tartva magát ahhoz, hogy egyszerre csak egy elnöke van az Egyesült Államoknak, és az jelenleg George Bush.

Fenyegetőzik a Hezbollah

Súlyos megfenyegette Jeruzsálemet szerdán a libanoni Hezbollah síita szervezet vezetője, Haszan Naszrallah sejk. "Szétzúzzák" Izraelt, ha megtámadja Libanont" - mondta Naszrallah a síiták egyik legnagyobb gyászünnepén, az ásúrán válaszolt az izraeli kormányfő figyelmeztetésére. Ehud Olmert kedden óva intette a Hezbollahot attól, hogy második frontot nyisson Izrael északi határán. Naszrallah ostorozta azokat az arab vezetőket, akik tűzszünetet igyekeznek létrehozni Izrael és a Hamász között a Gázai övezetben.