Kijutott Gázából az egyik palesztin-magyar család

Vágólapra másolva!
Kijutott az izraeli katonai hadműveletek dúlta Gázai övezetből az egyik magyar-palesztin család. Ők egyiptom felé tudták elhagyni a területet. Összesen két család kérte a magyar külügy segítségét a kijutáshoz, a másik család egyik tagjának azonban még nincs meg az összes szükséges papírja.
Vágólapra másolva!

Kijutott Gázából az eghyik magyar-palesztin család - közölte a Külügyminisztérium. A kilenc fős család Egyitpom felé tudta elhagyni a Gázai övezetet, ahol lassan két hete folyik az izraeli katonai offenzíva. A család már korábban megkapta az izraeli hatóságok hozzájárulását a távozáshoz, ám a harcok miatt nem tudott eljutni az övezet északi részébe, a számukra kilépésre kijelölt Erez határátkelőhelyhez.

Szelestey Lajos külügyi szóvivő szerint a másik, négytagú családnak továbbra is várakoznia kell, mert "esetükben még nem teljesült minden adminisztratív feltétel a kiutazáshoz". Az egyik családtagnak ugyanis még nincsenek meg az utazáshoz szükséges okmányai, de pár nap alatt rendeződhet a probléma - mondta az [origo]-nak szerdán Szentgyörgyi Zoltán tel-avivi nagykövet.

Izrael december 27-én indított légi hadműveleteket a Hamász palesztin szervezet által ellenőrzött Gázai övezet ellen arra hivatkozva, hogy a területről rendszeresen érnek rakétatámadások izraeli településeket. Szombaton szárazföldi hadműveletek is indultak.