Újrakezdi a segélymunkát az ENSZ a Gázai övezetben

Vágólapra másolva!
Újrakezdi a munkatársait ért izraeli támadás miatt felfüggesztett segélyezési munkát az ENSZ a Gázai övezetben, miután biztosítékot kapott dolgozóinak biztonságára Izraeltől. Eközben egyik fél sem tesz eleget az ENSZ BT határozatának, amely a harcok azonnali felfüggesztésére szólított fel. A nehezen tető alá hozott határozatot Izrael azzal utasította el, hogy kivitelezhetetlen, a Hamász palesztin szervezet pedig azzal, hogy őket meg sem kérdezték róla. A hadműveleteknek már közel 800 halottjuk van.
Vágólapra másolva!

A gázai segélyezéssel foglalkozó ENSZ-szervezet pénteken bejelentette, hogy újrakezdi a munkát a területen, ahol az izraeli hadsereg harcol a Hamász palesztin szervezet fegyvereseivel. A döntést azt követően hozták meg, hogy Izrael biztosítékot adott munkatársainak biztonságára - közölte a szervezet (amely rövidített nevén ismert: Unrwa) szóvivője.

Az ENSZ csütörtökön függesztette fel segélymunkálatait a Gázai övezetben, mert munkatársait izraeli támadás érte. Egyik munkatársa meghalt, egy másik pedig megsebesült, amikor egy izraeli tank lövést adott le egy ENSZ-es targoncára.

Az ENSZ azonnali tűzszünetre vonatkozó felhívása ellenére is folytatja gázai offenzíváját az izraeli hadsereg, és a Hamász sem hagyott fel a rakétatámadásokkal. Ehud Olmert izraeli kormányfő szerint a legutóbbi rakétatámadások is jelzik, hogy a tűzszüneti javaslat kivitelezhetetlen. Péntek reggel a Hamász fegyveresei az izraeli sajtó beszámolói szerint legalább 20 rakétát lőttek ki izraeli területre.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát - amely azonnali tűzszünetet, a segélymunkások mozgásának lehetővé tételét és a fegyvercsempészet leállítását követelte - a palesztin Hamász is elutasította. "Jóllehet mi vagyunk Gázában a vezető erő, velünk nem konzultáltak erről a határozatról, nem vették figyelmébe a mi álláspontunkat és népünk érdekeit" - közölte Ajman Taha, a szervezet szóvivője.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár pénteken telefonon beszélt Ehud Olmert izraeli ügyvezető miniszterelnökkel, akinek csalódottságát fejezte ki azért, mert a Biztonsági Tanács határozatának ellenére is folytatódtak az erőszakos cselekmények - közölte Michele Montas ENSZ-szóvivő. Montas elmondta azt is, hogy az ENSZ-főtitkár határozottan ugyanezt az üzenetet juttatja el közvetítőkön keresztóé a Gázai övezetet ellenőrzése alatt tartó Hamásznak.

A palesztin külügyminiszter, Rijád al-Malki szerint Izrael és a Hamász egyaránt "tiszteletlenül" válaszolt a Biztonsági Tanács azonnali tűzszünetre felszólító határozatára. Al-Malki sürgette a BT-t, hogy erősítse meg a harcok leállítását célzó felhívását.

Al-Malki kijelentette, hogy nem várhatnak addig, amíg Izrael eléri célját és befejezi katonai műveleteit. Ha a Biztonsági Tanács nem reagál a következő negyvennyolc órában, akkor az arab országok külügyminiszterei fognak lépéseket tenni. A miniszter nem fejtette ki, hogy mit ért az arab reagálás alatt.

A miniszter szerint a tiszteletlenség egy szervezet részéről érthető lehet, de nem az ENSZ egyik tagállamától, különösen azután nem, hogy az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország keményen dolgozott annak biztosításáért, hogy a határozatban ne kapjon azonos státust Izraellel, egy szuverén állammal az Izrael elpusztítását célul kitűző Hamász. Al-Malki úgy vélte, hogy Izrael a viselkedésével és hozzáállásával a Hamász szintjére süllyesztette le magát.

Izrael péntek reggelre legalább 50 légicsapást hajtott végre az övezetben, de délután szerdai ígéretének megfelelően 3 órára leállította a hadműveleteket. Izrael 75 kamionnyi élelmiszer- és gyógyszerszállítmányt enged be az övezetbe.

Első külföldi áldozatok

Csütörtökről péntekre virradó éjjel palesztin orvosok és szemtanúk szerint 12 palesztin vesztette életét izraeli légicsapásokban a Gázai övezet északi részén. Meghalt a harcokban egy ukrán nő (egy palesztin orvos felesége) és kétéves fia is, ők a hadműveletek első külföldi áldozatai. A hajnali és reggeli légi csapások során a Hamász szerint egy ötemeletes épület is összedőlt.

A 13 napja tartó támadásokban legalább 792 palesztin és 14 izraeli vesztette életét. A palesztin áldozatok között sok civil - nő és gyermek is - van, több mint 3200-an megsebesültek.

Csütörtökön a Vöröskereszt azért bírálta Izraelt, mert szerinte megszegi azt a vállalását, hogy segíti a sérült gázai civilek kimenekítését. Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet pedig azért bírálta mind Izraelt, mind a Hamászt, mert szerintük a civileket használják élő pajzsként.

Izrael december 27-én indított előbb légi támadást, majd szárazföldi akciókat a Hamász által ellenőrzött Gázai övezet ellen. Az akció célja Izrael szerint az, hogy véget vessenek a területről izraeli települések ellen intézett rakétatámadásoknak.

Tízezrek tüntettek arab országokban

Eközben több tízezren tiltakoztak arab országokban az izraeli offenzíva ellen. Az iraki Bagdadban, Nedzsefben és Fallúdzsában amerikai és izraeli zászlót égettek el. Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónok a Gázával való szolidaritásra szólított fel.

Az egyiptomi El-Arísban a tüntetők összecsaptak a rendőrséggel, legalább tízen megsérültek. A jordániai Ammánban több mint kétezren tüntettek a palesztinok mellett. Szíriában is kétezren vonultak fel a Damaszkusz melletti Jarmúk menekülttáborban, és Izrael-ellenes jelszavakat kiáltoztak. Damaszkusz óvárosában egy mecsetbe izraeli és amerikai zászlóra taposva léphettek be a hívők.