Kibékülne az USA-val Észak-Korea

Vágólapra másolva!
Lemondana atomprogramjáról Észak-Korea, ha cserébe felvehetné a diplomáciai kapcsolatokat az Egyesült Államokkal - közölték Phenjan képviselői egy nem hivatalos találkozón. Washington csak akkor venné le a kommunista államot a feketilistáról, ha a leszerelés nemzetközi ellenőrzés mellett folyna.
Vágólapra másolva!

Észak-Korea kész lemondani atomfegyvereiről, de csak azután, hogy diplomáciai kapcsolatokat létesített az Egyesült Államokkal. A Kyodo japán hírügynökség értesülése szerint Észak-Korea képviselői már tájékoztatták erről az álláspontról az amerikai felet. A két ország képviselői tavaly év végén az egyik New York-i politikai agytröszt székhelyén tekintették át az észak-koreai atomdosszié rendezésének jövőbeni lehetőségeit.

A nem hivatalos megbeszéléseken a külügyminisztériumok vezető beosztású tisztségviselői mellett részt vett több volt amerikai külügyminiszter, köztük Henry Kissinger, volt nagykövetek és Barack Obama megválasztott amerikai elnök egyik tanácsadója is. Az észak-koreai delegáció nevében felszólaló diplomata kiemelte, hogy Phenjannak nincs szüksége atomfegyverekre, ha normalizálja a kapcsolatokat az Egyesült Államokkal, és nem nehezedik rá amerikai nukleáris fenyegetés. Az Obama-kormányzatra célozva kijelentette azt is, hogy Észak-Korea mérsékelt amerikai irányvonal folytatásában érdekelt.

Christopher Hill amerikai főtárgyaló december közepén figyelmeztette Észak-Koreát, hogy a következő amerikai kormánytól sem számíthat jobb feltételekre nukleáris leszerelésének ellenőrzésével kapcsolatban. Hill Phenjanra hárította a felelősséget azért, hogy eredmény nélkül ért véget az észak-koreai nukleáris leszerelésről rendezett legutóbbi tárgyalási forduló.

Észak-Korea az atomprogramjának felszámolásáról kötött 2007-es megállapodásban vállalt kötelezettségeinek megfelelően tavaly megkezdte Jongbjon atomerőművének leszerelését, és nyilatkozott folyamatban lévő nukleáris programjairól. Augusztus közepén azonban felfüggesztette atomlétesítményeinek működésképtelenné tételét arra hivatkozva, hogy az Egyesült Államok megsértette a hatoldalú megállapodást, mert nem vette le Észak-Koreát a terrorizmust támogató országok listájáról.

Washington azonban ragaszkodik a Phenjan által átadott lista nemzetközi ellenőrzéséhez, mert hitelt érdemlően tisztázni akarja, hogy az ázsiai ország minden nukleáris tevékenységét bejelentette-e, és csak ezután hajlandó levenni Észak-Koreát a feketelistáról. A két ország közt a koreai háborút lezáró 1953-as fegyverszünet óta nincs diplomáciai kapcsolat, hiszen Phenjan hivatalosan még mindig hadban áll az amerikaiak által támogatott Szöullal.