Dühösek a francia nők a szülő miniszterre

Vágólapra másolva!
Felháborodtak nőjogi szervezetek Franciaországban azon, hogy az igazságügyi miniszter pár nappal szülése után vissza is ment dolgozni. Többen attól tartanak, hogy ezzel rossz példát mutat, és a munkaadók rá hivatkozva gyakorolnak majd nyomást a kismama dolgozókra.
Vágólapra másolva!

A francia igazságügyi miniszter, Rachida Dati szerdán részt vett a kormányülésen, és ezzel kivívta több nőjogi csoport haragját. A szervezetek azon háborodtak fel, hogy a miniszter mindössze néhány órával korábban jött ki a kórházból, ahol január 2-án életet adott - császármetszéses szüléssel - gyermekének.

"Ez botrányos" - idézte az AFP hírügynökség Maya Sturdutsot, egy nők jogaiért küzdő szervezet képviselőjét. Sturduts szerint ugyanis mostantól a munkaadók ezzel a példával gyakorolhatnak nyomást a kismama dolgozókra, hogy hamarabb visszatérjenek munkahelyükre.

A BBC emlékeztet arra, hogy Franciaországban a nőket 16 hetes szülési szabadság illeti meg, ez a szabályozás azonban nem vonatkozik a miniszterekre, így Datira sem. Az AP hírügynökség szerint a miniszter naptára teljesen be is telt a hétre.

A 43 éves Datinak először született gyermeke. Egyedül él, és nem is árulta el, hogy ki a gyerek apja, amivel találgatások sorozatát indította el. Már korábban is élénk figyelmet váltott ki a sajtó részéről, a miniszteri posztot 2007 óta betöltő Dati előtt ugyanis még nem volt észak-afrikai származású tagja a francia kormánynak.