Obamát figyelmeztette utolsó sajtótájékoztatóján Bush

Vágólapra másolva!
A gázai válságról, a gazdaság helyzetéről és Irakról beszélt leginkább George Bush utolsó sajtótájékoztatóján, miközben viccelődni is volt kedve. A hivatalából nyolc nap múlva távozó amerikai elnök finoman kritizálta utódját, Barack Obamát, akinek egyben jókívánságait is tolmácsolta. Bush figyelmeztette is a megválasztott elnököt: szerinte nem a gazdasági válság, hanem egy újabb terrortámadás jelenti a legnagyobb veszélyt az Egyesült Államokra.
Vágólapra másolva!

A Hamász és Izrael közötti konfliktusban most is utóbbi mellé állt George Bush amerikai elnök, aki utolsó sajtótájékoztatóját tartotta hétfőn a Fehér Házban. Bush szerint tartós békét csak akkor lehet elérni, ha a Hamász palesztin szervezet felhagy az Izrael elleni rakétatámadásokkal. Közölte: Izraelnek joga van az önvédelemhez. Véleménye szerint el kell érni, hogy megszűnjön az Egyiptomból Gázába irányuló fegyvercsempészet, amely lehetővé teszi az Izrael elleni támadásokat.

A hivatalából nyolc nap múlva távozó elnök ugyanakkor kiállt - mint már korábban többször - az önálló palesztin állam létrehozása mellett. Bush szerint ez mindenképpen szükséges ahhoz, hogy a két nép békében élhessen egymás mellett. Bush hirdette meg korábban az úgynevezett kétállami megoldást.

Kritika és jókívánság Obamának

A gazdasági válságról és a 700 milliárd dolláros mentőcsomagról is beszélt Bush, aki a BBC szerint kijelentette: Barack Obama nem kérte tőle, hogy a pénzügyi segélycsomag második, 350 milliárdos felének felhasználását kérje a kongresszustól. Az elnök szerint ő ezt megtette volna, de az elnökségéből hátralevő időben viszont már nem folyamodik érte. Szerinte ugyanakkor kormányának lépései nyomán megkezdődött a befagyott hitelpiac kiolvadása, amely a felépülés első fázisa.

Ezt követően a "legjobbakat" kívánta Obamának, de egyben figyelmeztette őt arra, hogy a legnagyobb fenyegetés az Egyesült Államok számára nem a gazdasági válság, hanem egy lehetséges újabb terrortámadás. Közölte, az ellenség kárt akar okozni Amerikának. Az egyéb fenyegetések között említette Iránt és Észak-Koreát, amelyeket korábban "a gonosz tengelyéhez" sorolt. Fontosnak nevezte, hogy erős ellenőrzési mechanizmus szülessen Észak-Korea nukleáris programjáról.

Kérdéses az iraki demokrácia

Az elnöksége alatt legtöbbet bírált döntésével, Irak megtámadásával kapcsolatban közölte: nem tudja megítélni, hogy a demokrácia fennmarad-e az országban. Mint mondta, nem tudna a tükörbe nézni texasi otthonában, ha a bírálatok hatására megváltoztatta volna azt a döntését, amely szerinte a legjobban szolgálta hazája érdekeit. Hozzátette: Obama is csalódott lesz majd a hangos bírálók miatt.

Utolsó sajtótájékoztatóján Bush azt mondta a tudósítóknak, hogy időnként nem tetszett neki, amit írtak vagy jelentettek róla, de tiszteletet érez munkájuk iránt. "Néha félre-alábecsültek (misunderestimated) engem" - mondta viccelődve, megismételve egyik legtöbbet idézett régi bakiját, de hozzátette: "Köszönet az önök munkájáért."

George Bush jövő kedden adja át az elnöki hatalmat az Egyesült Államok 44. elnökének, Barack Obamának.