Izraeli lövedék talált el egy ENSZ-autót

Vágólapra másolva!
Szerda délelőtt heves harcok dúltak az izraeli hadsereg és a Hamász radikális palesztin szervezet fegyveresei között. A BBC szerint ugyanakkor Izrael ódzkodik attól, hogy kiterjedt városi harcokba bonyolódjon. Éjjel 60 célpontot támadtak izraeli vadászgépek az övezetben, főleg a Hamász csempészalagútjait. Libanonból újra rakétákat lőttek ki Izraelre. Szerda este egy izraeli lövedék eltalált egy ENSZ-járművet, a támadásban az autó sorfőre megsérült. 
Vágólapra másolva!

19 napja tartanak az izraeli hadműveletek a Gázai övezetet uraló Hamász radikális szervezet ellen. Gázaváros külső kerületeiben a katonák összecsaptak a Hamász fegyvereseivel, a BBC szerint heves géppuskatűzről érkeztek jelentések. A brit hírcsartorna szerint ugyanakkor Izrael ódzkodik attól, hogy kiterjedt városi harcokba bonyolódjon Gázában. A heves utcai harcokban ugyanis súlyos veszteségeket szenvedhet mindkét fél, ami az izraeli választások közeledtével - egy hónap múlva lesz - egyre komolyabb politikai kockázatot jelent.

Szerda este az ENSZ egyik gépkocsiját találta el egy izraeli lövedék szerda este Gáza városban, a támadásban megsebesült az autó vezetője - közölte a világszervezet egyik tisztségviselője. A gépkocsi ENSZ-jelzéssel volt ellátva, illetve egy spotlámpával megvilágított ENSZ-zászló is volt rajta. A gépkocsi általában ENSZ-illetékeseket szállít, de a támadás idején csak a sofőr volt benne. Az izraeli hadsereg vizsgálja az esetet.

Az izraeli légierő közleménye szerint kedden éjszaka is heves harcok folytak a területen, a vadászgépek 60 légicsapást mértek a Gázai övezetre. A támadás főként az egyiptomi határ környékére koncentráltak, ahol Izrael gyanúja szerint a Hamász csempészalagútjai találhatók - ezeken keresztül érkezik többek között a fegyverutánpótlás, ezért Izrael számára kulcsfontosságú, hogy elvágja az összeköttetést. Állítólag 35 alagút ellen intéztek támadást.

Újabb libanaoni rakéták

Dél-Libanonból három rakétát lőttek Izrael felé szerdán, a lövedékek az ország északi részén csapódtak be, de nem okoztak kárt vagy sérülést - közölte az izraeli rendőrség a BBC szerint. A Gázai övezetben harcban álló izraeli hadsereg tüzérsége válaszolt a rakétákra, 8 lövést adtak le libanoni területre. Ez volt a második eset a Gázai övezet elleni izraeli offenzíva kezdete óta, hogy Libanon felől érkeztek lövedékek Izraelre. Múlt héten csütörtökön négy rakéta hullott az országra, amelyet akkor elszigetelt, libanoni palesztin akciónak minősített Izrael.

Ban Ki-Mun ENSZ-főtitkár szerdán Kairóban tárgyalt Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel. A tárgyalások után sajtóértekezleten szólított fel tűszünetre, és közölte, addig nem utazik Gázába, amíg tartanak a hadműveletek. A főtitkár szeretné elérni a határátkelők megnyitását is, hogy a segélyszállítmányok el tudjanak jutni az övezetbe. A főtitkár Egyiptom után Izraelbe és Ciszjordániába utazik. Az ENSZ-főtitkár üzenete egyszerű: véget kell vetni a harcnak, már túl sok ember halt meg - jelentette a BBC tudósítója.

Közel ezer halott, ellentét az izraeli kormányban

Palesztin kórházi források szerint a december 27-e óta tartó támadásban eddig csaknem 1000 gázai palesztin vesztette életét, és 4400-an sérültek meg. Az ENSZ becslései szerint a halottak negyven százalékát nők vagy gyerekek teszik ki. Körülbelül 90 ezren menekültek el otthonaikból. Az ellenkező oldalon 13 izraeli halálos áldozat van, közülük hárman civilek. A BBC ugyanakkor megjegyzi, a veszteségekről szóló információk ellenőrzése lehetetlen, mert Izrael nem enged be független újságírókat a Gázai övezetbe.

Eközben ellentétek merültek fel az Izraeli kormányon belül a hadműveletekkel kapcsolatban. Ehud Barak védelmi miniszter például támogatna egy egy hétig tartó tűzszünetet, hogy a segélyek eljussanak a nélkülöző gázaiakhoz, és hogy a politikusok is lélegzetvételhez juthassanak egy hosszabb távú megállapodás előtt. Ehud Olmert kormányfő azonban addig folytatná a hadműveleteket, amíg csak szükséges - jelentette a BBC.

A legtöbb célt már elérték

A Ciszjordániában székelő Palesztin Hatóság elnöke, Mahmud Abbász szerint Izrael "ki akarja söpörni a palesztinokat" a Gázai övezetből. Az izraeli védelmi miniszter, Ehud Barak szerint viszont a támadásra azért van szükség, hogy megállítság a radikális Hamászt. A támadás Barak szerint addig folytatódik, amíg a Hamász többé nem lőhet rakétákat Izrael felé, és amíg sikerül megakadályozni a fegyvercsempészetet a Gázai övezetbe. A kérdésre, hogy elérte-e már Izrael kitűzött céljait, a védelmi miniszter azt válaszolta: "A legtöbbet már igen, egy részét még nem." A múlt héten a Hamász és Izrael is visszautasította az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhívását a tűzszünetre.

Basár al-Aszad szíriai elnök a gázai hadműveletek abbahagyására szólította fel Izraelt, arra figyelmeztetve, hogy a katonai csapások csak tovább szítják a szélsőséges eszméket és a terrorizmust az arab és muszlim világban. "A háború hatása sokkal veszélyesebbek, mint maga a háború. A szélsőséges eszmék magjait veti el a térségben" - mondta Aszad a BBC-nek adott exluzív interjújában.